Лондонски музей ще върне 72 съкровища от Бенин на Нигерия

Лондонски музей ще върне 72 съкровища от Бенин на Нигерия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.08.2022
  • Share:

Лондонски музей ще върне на Нигерия 72 ценни артефакта, включително колекцията си от бронз от Бенин, в момент, който експертите описаха като „изключително важен". Музеят Хорниман заяви, че ще прехвърли собствеността върху историческите обекти на нигерийското правителство след единодушно гласуване от неговия съвет на попечителите. Това прави Хорниман, който спечели наградата за музей на годината през юли, първата финансирана от правителството институция, върнала съкровища, плячкосани от британските сили през 1897 г.
Около 10 000 предмета, плячкосани по време на нападението над Бенин сити, се съхраняват в 165 музея и много частни колекции по целия свят. Британският музей в Лондон притежава 900 предмета, най-голямата колекция в света. Университетите Оксфорд и Кеймбридж обявиха миналата седмица, че ще върнат повече от 200 от тях.
Ив Саломон, председател на музея Хорниман, каза: „Доказателствата са много ясни, че тези предмети са били придобити чрез сила и външна консултация подкрепи нашето мнение, че е както морално, така и правилно да върнем собствеността им на Нигерия."
Решението на борда на музея следва консултация с нигерийската общност в Лондон, започнала през 2020 г., след като активисти добавиха Хорниман към базата данни „Свалете расистите" за обекти и паметници, свързани с колониализма.
Нигерийското правителство отправи искане за обектите през януари. Страната планира да приюти репатрирани бронзови изделия в Музея на западноафриканското изкуство в Едо, който трябва да отвори врати през 2025 г.
Колекцията включва 12 древни месингови плочи, известни като бенински бронз. Други предмети включват месингова олтарна фигура на петел, церемониални предмети от слонова кост и месинг, месингови камбани, ежедневни предмети като ветрила и кошници и ключ за двореца на краля.
Британският музей се противопостави на призивите да върне 900-те предмета от Бенин, които притежава, като говори само за „инициативи за изследвания и културен обмен" с Нигерия. Но експертите се съмняват колко дълго може да издържи тази линия.
Експерти заявиха: „С всеки ден на бездействие и всеки ден на опити да се придържат към тези стари аргументи, те просто стават все по-неуместни. Бездействието в този контекст е действие – това е избор, че те не са в състояние да ни кажат най-малкото какво имат."

Станете почитател на Класа