Apple иска доставчиците в Тайван да етикетират продуктите с „Произведено в Китай“

Apple иска доставчиците в Тайван да етикетират продуктите с „Произведено в Китай“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.08.2022
  • Share:

Съобщава се, че Apple е поискала от базираните в Тайван доставчици да етикетират продуктите си като произведени в Китай, в опит да избегнат смущения от строгите китайски митнически проверки, след посещението на говорителя на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе.
Според Nikkei компанията е поискала от производителите на острова да етикетират компонентите, предназначени за континентален Китай, като произведени в „Китайски Тайпе" или „Тайван, Китай". Етикетите са необходими, за да се съобразят с дългогодишно, но неприложено преди правило, което изисква вносните стоки да показват, че островът е част от Китайската народна република.
Фразата „Произведено в Тайван" може да доведе до забавяне, глоби и дори отхвърляне на цяла пратка съгласно правилото. А Тайван изисква износът да бъде етикетиран с името „Тайван", или „Република Китай".
Изборът да се изисква от доставчиците да отричат независимото съществуване на Тайван доведе до критики от цял свят. GreatFire, която работи срещу китайската цензура онлайн, отбеляза, че този ход е ескалация от предишно недоволство от страна на Apple, която премахна флага на Тайван от емоджи клавиатурите за потребители в Китай и Хонконг. „Въпрос на време ли е Apple да започне да премахва приложения, чието име съдържа знаците на Тайван, без да уточнява „провинция на Китай?", попитаха от организацията.
Apple може да няма друг избор, освен да се съобрази с исканията на Китай. Забавянията на доставките сега биха били пагубни, тъй като компанията преминава към крайната производствена фаза за iPhone 14, който се очаква да бъде обявен на пресконференция следващия месец. Недостигът по веригата за доставки вече започна да се усеща, като според влиятелния анализатор Минг-Чи Куо компанията взе безпрецедентното решение, да достави по-евтините не-Pro варианти на телефона със същия основен чип, който вече е в iPhone 13 в момента.
Дългогодишните опити на Apple да разнообрази своя производствен процес обаче най-накрая се отплащат. Според Куо, компанията очаква да достави версии на iPhone 14 от фабриките в Индия заедно с китайските производители в деня на пускане. През предишните години индийските фабрики изоставаха с месеци от Китай по отношение на авангардни устройства, чакайки ранните фалове да бъдат изгладени, преди да прехвърлят производството от по-старите модели.
Моделите, произведени в Индия и Бразилия, до голяма степен служат за задоволяване на търсенето на местните пазари и не са предназначени за износ в целия свят. За това китайските фабрики на Apple все още играят незаменима роля, особено в обслужването на милионите китайски клиенти, които купуват iPhone.

Станете почитател на Класа