Към властта или към забравата марширува третата партия на Америка?

Към властта или към забравата марширува третата партия на Америка?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.08.2022
  • Share:

Адам Габат
След изборите през 2020 г. американците бяха ясни: те искат жизнеспособна трета политическа партия. В съвременната история на САЩ страната е била доминирана от Републиканската и Демократическата партии почти до изключване на всички останали, което ефективно създава двупартиен монопол върху властта в Белия дом, Конгреса и на щатско ниво. Други партии, като Реформаторската партия, на Зелените или Либертарианците, никога не са пробивали наистина.
Проучванията показаха широка подкрепа сред американците за нова трета партия, която би предложила нещо различно от статуквото. Дори мнозинството от самоопределящите се републиканци заявиха, че искат нова партия в микса.
Това е основа за партията „Forward" (Напред), основана през юли от група самоопределили се центристи, бившият кандидат за президент на Демократическата партия Андрю Янг и бившият губернатор на Ню Джърси републиканец Кристин Тод Уитман.
Хората искаха нова трета страна и тя им беше дадена - с похвалата, че вече е събрала повече от 5 милиона долара. А какви са шансовете Янг и Ко да спечелят постове и да се задържат на етажите на Капитолия на САЩ?
Третите партии са изправени пред проблеми с ресурсите – 5-те милиона долара на Forward бледнеят в сравнение с 1 милиард долара, които Джо Байдън събра от дарители по време на предизборната си кампания през 2020 г.
Според Open Secrets, Доналд Тръмп е събрал 774 милиона долара от донори, докато данните от Федералната избирателна комисия показват, че кандидатите за Камарата на представителите и Сената са събрали 4 милиарда долара между 1 януари 2019 г. и 31 декември 2020 г., като са похарчили 3,8 милиарда долара.
Двете доминиращи партии имат също и огромни структурни предимства: пощенски списъци, имейл адреси, съществуващи поддръжници и разпознаване на имена, чието изграждане е отнело десетилетия.
По-фундаментален въпрос е, че избирателната система на САЩ просто не е настроена да приеме трета партия.
Системата, при която се избира по един човек във всеки конгресен окръг, означава, че трета партия може на теория да спечели 49% от гласовете в дадена област и пак това няма да се брои, ако техният противник спечели дори един глас повече.
Forward, която стартира на 23 юли, беше сформиран от три съществуващи политически групи: Renew America Movement, съставено от десетки бивши служители на републиканската администрация; партията „Напред", която беше основана от Янг след неуспешния му опит да стане кандидат на Демократическата партия за кмет на Ню Йорк; и движението „Служи на Америка", центристка група от демократи, републиканци и независими. Девизът на партията: „Не ляво. Не дясно. НАПРЕД", е благороден.. „Лепилото, което ни държи заедно, не е наизустена идеология, това е споделен ангажимент за действително решаване на проблеми. Гладът за този прост, но революционен вид политика е огромен", твърдят те. Но има съмнения за това как всъщност може да изглежда и как стои една центристка партия
Партията "Напред" тепърва ще изложи подробна платформа. Но след като изложи позициите си по разделящи въпроси като абортите, социалното осигуряване, оръжията и намаляването на данъците, някои от тази среда няма да са съгласни с други части от тази среда и така наречената огромна среда вече няма да е огромна .
По отношение на начина, по който ще се конкурира с демократите и републиканците, партията заяви, че „не мисли да пусне милиард долара в президентска надпревара през 2024 г.". Вместо това ще се съсредоточи върху получаване на достъп до бюлетини и набиране на кандидати за цялата страна. „Това изисква пари. Но повече от пари са нужни хора, а ние сме богати с тях."
Forward е на по-малко от две седмици, но вече привлече голяма доза както цинизъм, така и критика, не на последно място заради фалшивата еквивалентност, която използва, когато описва необходимостта от трета партия.
Трети партии могат да окажат влияние, каза Бърнард Тамас, доцент по политически науки. Но обикновено има доста специфична формула. „Винаги е изградено върху възмущението. Това, което трети партии са направили успешно в исторически план, може да се опише по аналогия с ужилване от пчела. Те се появяват, наистина често съвсем внезапно, атакуват двете партии по важни проблеми и ефективно отдръпват избирателите от тях. Двете основни партии след това отговарят, като се опитват да премахнат тези проблеми, независимо от това, което прави третата партия. Основната партия се променя и тогава реално третата партия умира".
Forward, която обеща, че ще отразява „умереното мнозинство със здрав разум", държи много хора, скептични по отношение на това дали може да жили като пчела – камо ли да направи повече и действително да избере кандидати.

Станете почитател на Класа