От офиса на Зеленски заподозряха Amnesty International в облагодетелстване от Русия

От офиса на Зеленски заподозряха Amnesty International в облагодетелстване от Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2022
  • Share:

Михайло Подоляк, помощник на ръководителя на офиса на президента на Украйна, в понеделник призова за разследване, за да се види дали Amnesty International, която миналата седмица обвини Киев в нарушаване на законите на войната, не е имала "изгода" от Русия.

Както съобщава ТАСС, коментирайки доклада на правозащитниците, , Подоляк в интервю за испанския вестник El Pais изрази мнение, че „концепцията за международните хуманитарни организации е дискредитирана и [това] ще има пагубни последици“. „Необходимо е да се разследва дали тази организация не получава изгоди от Русия“, каза той.

Подоляк потвърди, че Киев все още не смята за необходимо да преговаря с Русия, „защото е невъзможно да се намери консенсус“. Според него по-рано украинските власти са поискали изтегляне на руските сили „към линията от 23 февруари“ и прекратяване на огъня, а сега се стремят към „тактическо поражение на Русия“ и изтегляне на нейните войски „отвъд международно признатите граници на Украйна, тоест границите от 1991 г.“. Той също така призова Европа „да разбере, че Русия в сегашната си форма трябва да престане да съществува и това трябва да се случи тук, в Украйна“.

На 4 август Amnesty International публикува доклад, в който се твърди, че Украйна нарушава законите на войната като разполага военните, военно оборудване и оръжия в училища и болници. След това ръководителят на украинското бюро на организацията Оксана Покалчук обяви, че е решила да напусне поста си. Като оправдание за тази стъпка тя посочи, че "се разминава във възгледите си за ценностите" с ръководството на Amnesty International.

Владимир Зеленски също реагира на доклада, като каза, че докладът „амнистира Русия“. По-късно медиите съобщиха, че Amnesty International съжалява за "болката и гнева", които докладът е причинил, но не оттегли публикуваните данни.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа