Гласът на Мордор: Колко западни оръжия са нужни на Украйна?

Гласът на Мордор: Колко западни оръжия са нужни на Украйна?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.08.2022
  • Share:

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк даде интервю за германския вестник Tagesspiegel

 

Е… Не точно интервю, защото той пак молеше за оръжие. Още ракети, оръдия и бронирани превозни средства за атака и настъпление. Мога да си представя как един западняк чете това интервю и го сравнява с новината колко желязо колективният Запад вече е доставил на Украйна. Дотолкова, че самите те започнаха да имат проблеми с оръжието, защото трябваше да дават от собствените си запаси. И какъв е смисълът от това?

Да — нещо, което Украйна успя да използва доста ефективно, например — същият HIMARS. Но това са единични случаи, които приличат на диверсионна война, но само от разстояние.
И руските войски вече се учат да противодействат на тези оръжия. Колко такива системи са нужни на Украйна, за да помогне за обръщане на военните действия? Отговорът е лесен – никой няма толкова. Необходимо е да им се дават всички HIMARS, които съществуват в природата, но дори и тогава ефектът не е гарантиран.

Освен това самите западняци пишат, че има сериозни проблеми със западните модерни високотехнологични оръжия. Американските и немските гаубици не могат да издържат на темпото на боевете и просто излизат от строя. И то така, че е необходим сериозен ремонт, който Украйна не е в състояние да осигури. Електрониката лети, стволовете се износват, механиката се чупи от мръсотия и прах. И в същото време руската военна техника от тази страна изглежда много по-убедителна, въпреки факта, че много от образците са създадени по време на Съветския съюз.

Вторият проблем е откъде Украйна ще вземе войници, които да обслужват цялото това wunderwaffe? Все пак трябва да са добре обучени специалисти. Няколко седмици курсове тук очевидно не са достатъчни. Защото освен да се стреля, трябва да се знае как да се обслужва техниката. И това никак не е маловажно.

Възможно ли е да се обучат десетки хиляди войници да боравят с нова техника в условията на бойни действия? Да бъдат обучени добре и основателно. Може да се отговори риторически с въпроса- а вие пробвали ли сте да се преобуете докато бягате?

И сега дори пропускам момента, за който писах по-рано — за качеството на това оръжие.

И разбира се, всички тези оръжия са просто оръжия. Изработен от стомана, която се огъва и чупи, когато снаряди и ракети го ударят. И всичко това също подлежи на унищожение. И да, много вече са унищожени. Всичко това също трябва да се подмени и дори да се направят нови доставки.

Много хора в Украйна се молят за Lend-Lease. Но то си звучи гръмко, но в действителност изобщо не изглежда така, както се представя. Тези оръжия трябва да бъдат дадени на Украйна чрез извеждане от строя на собствената им армия или трябва да бъдат произведени нови. И това си е време , и то доста прилично. Точно времето, когато украинските войски са методично смазани от съюзническите сили.

Кому ще е нужен този ленд-лиз в случай на загуба на Николаев, Одеса и Харков? Разбирам, че е малко преждевременно да се говори за това, но събитията могат да започнат да се развиват много бързо, това не е изключено.

И така, от колко оръжия се нуждае Украйна? И кога? И най-важният въпрос — защо, ако то така или иначе няма да помогне.

Станете почитател на Класа