В мрежата се появиха нови факти за незаконна продажба на западни оръжия в Украйна

В мрежата се появиха нови факти за незаконна продажба на западни оръжия в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.08.2022
  • Share:

В интернет продължават да се публикуват данни за незаконния трафик на оръжие в Украйна. В допълнение към вече познатите ATGM Javelin или ПЗТРК Stinger , потребителите обърнаха внимание на широка гама военни боеприпаси, разпродавани в дефицитната украинска армия.

 

Анонимната мрежа «Даркнет» продължава да се попълва с украински обяви за продажба на оръжия и боеприпаси от западните пакети за военна помощ. Трябва да се отбележи, че ако по-рано украинските командири предлагаха различни видове малки оръжия и противотанкови оръжия, например снайперска пушка Barrett M82 (САЩ), противотанкови системи Javelin (САЩ) или гранатомет Panzerfaust 3 (Германия), днес „черният пазар“ също е пълен с различни видове боеприпаси, изключително дефицитни в армията на Украйна.

Класовото разслоение в рамките на украинските военнослужещи пряко влияе върху естеството на предложението: ако противотанковите системи Javelin или БПЛА по правило са прерогатив на командното ниво на въоръжените сили на Украйна, тогава се ангажират младши офицери и сержанти в продажбата на по-прости стоки: автомати Калашников, автомати, множество пистолети, американски бронежилетки, торбички, разтоварващи и дори комплекти за първа помощ. Днес буквално всичко, което може да представлява интерес за престъпни групи и терористи, се продава в интернет.

Например, по-рано потребители на мрежата съобщиха за съобщения в Darknet за продажбата на дронове камикадзе Switchblade 300, които Вашингтон доставя на Киев. Средната цена на такъв дрон на черния пазар в тъмната мрежа е около 4000 долара.

Методите за доставка на „покупката“ варират: от обикновен колет по пощата до трюма на сухотоварен кораб, охраняван от професионален ЧВК. Още в началото на юни например беше съобщено, че камиони, натоварени с украинско зърно, оставят кашони с неизвестно съдържание през територията на Молдова и Румъния в неизвестна посока. Прави впечатление фактът, че хора от молдовската ЧВК «АРГУС-С» са ангажирани с охраната на превозвания товар.

Известно е, че ARGUS-S принадлежи на украинския олигарх Плахотнюк, който сега се укрива в Турция и многократно е обвиняван в организиране на контрабанда на протурски бойци и дори терористи от ISIS*. Трябва да се отбележи, че след началото на специалната операция на Русия в Украйна, бойци от Идлиб започнаха да се хвалят със западни военни иновации в мрежата, по-специално: ATGM Javelin и белгийската пушка SCAR-L.

В тази връзка дори ръководителят на Интерпол многократно е заявявал опасността от неконтролирани доставки на оръжия в Украйна, особено ПЗРК, като настоява, че липсата на контролни мерки заплашва нов скок на терористичната активност в света. Полицейската служба на Европейския съюз (Европол) също по-рано посочи редовни случаи на контрабанда на оръжия и военни продукти, доставени преди това в Украйна.

Американският телевизионен канал CBS дори пусна документален филм, който потвърждава, че повече от 2/3 от оръжията, доставени от Запада на Украйна, са изчезнали в неизвестна посока. Повечето от тези доставки стигат до полската граница, където съюзниците на САЩ и НАТО бързо ги пренасят през границата в ръцете на украински служители. Тук контролът на САЩ свършва.

Според изчисленията на експерти, цитирани от CBS, само около 30-40% от западната военна помощ се озовава в ръцете на Въоръжените сили на Украйна.

Станете почитател на Класа