Апокалипсисът е близо: ситуацията около Запорожката АЕЦ заприличва на Карибската криза

Апокалипсисът е близо: ситуацията около Запорожката АЕЦ заприличва на Карибската криза
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.08.2022
  • Share:

Обстрелът на атомната електроцентрала в Запорожие може да е началото на планетарна ядрена катастрофа. Ако провокативните действия на украинската страна продължат, Русия е в състояние да отговори възможно най-сурово, не само да спре електроснабдяването на мрежата от територии, контролирани от Киев.

От началото на август въоръжените сили на Украйна засилиха обстрела на най-голямата в Европа Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), която се намира на територията на Запорожка област, освободена по време на специална военна операция, проведена от Русия,близо до брега на язовир Каховка в град Енергодар. Станцията е обект и на периодични атаки от дронове.

Провокативният обстрел на Запорожката АЕЦ, чиято очевидна цел е да осигури изтеглянето на руските военни от района на станцията и връщането й под контрола на Въоръжените сили на Украйна, стана причина за извънредното заседание на ООН Съвет за сигурност, инициирано от Руската федерация и проведено късно вечерта, след което обаче не бяха взети решения, които да повлияят на ситуацията. Случващото се започва смътно да наподобява Карибската криза, когато светът беше на ръба на ядрена война.

По-силен от Чернобил

Последният път, когато Запорожката АЕЦ беше обстрелвана, беше точно преди заседанието на Съвета за сигурност на 11 август. „Регистрирани са 5 „прелитания“ в района на комендантството на Станцията – до заваръчната площадка и хранилището на радиоактивни материали. Запалили са се треви на неголяма площ, но за щастие няма пострадали. Врагът обаче не спря дотук. Още пет „прелитания“ са станали в района на пожарната, разположена в близост до ЯЕЦ“, каза в своя телеграм канал Владимир Рогов, официален представител на администрацията на Запорожка област.

Той добави, че ударите по атомните електроцентрали се нанасят с РСЗО и тежка артилерия от десния бряг на Днепър от Днепропетровска област. Украинската артилерия нанася удари от населените места Никопол, Марганец и Томаковка. Няколко часа по-късно станаха известни нови изключително притеснителни подробности за огнената атака.

В резултат на ударите са частично повредени спомагателната ТЕЦ и оборудването на бризгалните басейни на системата за охлаждане на ядрения реактор. Само благодарение на умелите, компетентни и ефективни действия на подразделенията на въоръжените сили на Руската федерация по прикриването на ядрения енергиен обект, критичната му инфраструктура не е повредена и не е нарушена работата на реакторите.

На живо по телевизионния канал "Россия 24" представителят на проруските власти на Запорожие уточни, че за пореден път обстрелът е извършен от управляеми ракети западно производство, една от които е паднала буквално на 10 метра от резервоарите за ядрени отпадъци. Стреляла е 44-та артилерийска бригада на Въоръжените сили на Украйна. В момента Владимир Рогов вече е публикувал снимки на останките на американските високоточно управляеми боеприпаси.

Междувременно, в случай на поражение, дори не на реактора, който, между другото, е доста надеждно защитен (по време на изграждането му беше заложен голям резерв на безопасност с очакването на практически ядрена война, а и в момента той се покрива от силите за противовъздушна отбрана на Руската федерация), а само на местата за съхранение на отработени горивни елементи, по предварителни оценки, такива градове като Запорожие, Днепропетровск, Кривой Рог, които все още са под контрола на украинската страна, както и Мелитопол, контролиран от Русия и много други, ще бъдат в зоната на радиоактивно замърсяване.

Припомняме, че строителството на Запорожката АЕЦ започна през 1979 г. През 1984-1987 г. са пуснати в експлоатация първите четири енергоблока. През август 1989 г. - петия, през 1996 г. (със закъснение) – последният шести. На 2 декември 2021 г. Запорожката АЕЦ постави абсолютен рекорд по мощност от 6140 MW. Всички енергоблокове са оборудвани с реактори ВВЕР-1000, произведени в руското предприятие Ижорски заводи, турбини К-1000-60/1500-2, произведени в Турбоатом в Харков, и генератори ТВВ-1000-4, произведени в Санкт Петербург.

Функционирането на станцията се осигурява от украински персонал в размер до 10 хиляди души. АЕЦ е свързана с електроенергийната система на Украйна чрез три електропровода по 750 kV и един - 330 kV. Средно станцията генерира около 40 милиарда kWh електроенергия годишно. Това е приблизително 20% от общото производство на електроенергия в Украйна и 50% от производството в украинските атомни електроцентрали.

За сравнение, годишното производство на енергия от атомната електроцентрала в Чернобил преди аварията беше около 29 милиарда kWh годишно. През 2014 г. възникна авария в ЯАЕЦ, която доведе до временно спиране на третия енергоблок. Но в сравнение с това, което се случва сега, това, разбира се, бяха само „цветенца“. Днес съвсем близо до Станцията се носят, образно казано, конниците на Апокалипсиса.

Изстрели в мирния атом

Непосредствено за резултатите от заседанието на Съвета за сигурност, посветено на атаките във всеки смисъл на ситуацията, която се разви тези дни в Енергодар, писа в своя Телеграм канал Дмитрий Полянски, заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН:

До какви ли не дипломатически еквилибристики са готови да прибегнат нашите западни колеги, за да не наричат нещата с истинските им имена: Украйна безразсъдно обстрелва АЕЦ, застрашавайки сигурността на цяла Европа. Този цинизъм, разбира се, е поразителен. Основното нещо е да не хвърля сянка върху репутацията на тяхните клиенти в Киев. За Украйна - или добро, или нищо! Ето защо дори Amnesty също беше наритана по-рано, която се осмели да посегне на неподсъдността на киевския режим и неговия „имунитет“ срещу всякакви обвинения.

Но най-много ме порази това, че дори на заседание на Съвета за сигурност представител на киевския режим реши да изкаже фантасмагоричната си версия, че АЕЦ е била обстрелвана от Русия. Реши се, за пореден път да покаже своята неадекватност и неадекватността на украинското ръководство.

Да се надяваме, че състоялата се дискусия, по време на която, въпреки манията за обвинения срещу Русия за всичко, никой не подкрепи по същество измамната украинска версия на събитията и това ще предпази украинското ръководство от нови безразсъдни провокации. Да се надяваме също, че посещението на ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в ЗАЕЦ в крайна сметка ще се случи в много близко бъдеще и нито украинците, нито секретариатът на ООН ще се намесват в това. Колкото и да се отрича, вече всички знаем истината", каза той.

Михаил Лисенко, заместник-ръководител на катедрата по международно право в MГИМО, който заемаше поста директор на отдела за международно сътрудничество на държавната корпорация „Росатом“ от 2008 до 2014 г., в интервю за кореспондент на „Експерт“ отбеляза, че на посещението на Генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси в контекста на разрешаването на ситуацията около ЗАЕЦ не си струва да възлагаме специални надежди, тъй като ролята на агенцията в случая е чисто техническа. Може да потвърди, че станцията работи нормално, да оцени рисковете, но нищо повече.

Организацията няма политически инструменти за влияние върху Украйна, въпреки че е част от системата на ООН. Що се отнася до Съвета за сигурност на ООН, тече ожесточена политическа дискусия, в която САЩ и техните съюзници от ЕС при всички случаи ще защитават интересите на украинската страна, констатира експертът.

Междувременно властите в Запорожие не изключват възможността за затваряне на АЕЦ в близко бъдеще. Освен това производството на електричество от станцията вече е минимално, въпреки че то продължава да осигурява електричество, включително на териториите, контролирани от Киев.

Има постоянни повреди по 750 киловолтовите електропроводи. Те доведоха до факта, че натоварването на атомните електроцентрали е минимално, производството е минимално, има режим на запазване на това, което е, така че нищо да не се случи. Няма съмнение, че контролираната от Зеленски територия вече е изправена пред проблем с електричеството. Скоро украинските власти няма да получават нищо, защото, разбира се, ние ще спасяваме атомната електроцентрала, ще я консервираме, ще насочим натоварването, което все пак остане към освободените територии “, каза Владимир Рогов в ефира на Русия 24.

Трябва да се уточни, че консервацията на станцията предполага спиране на всички енергоблокове и изваждане на ядреното гориво от реакторите след тяхното охлаждане. Само че сега няма гаранции, че в момента на изваждането или премахването му украинските военни няма да се опитат да нанесат нов удар.

Главният редактор на списание "Национална отбрана" Игор Коротченко в коментар за "Експерт" отбеляза, че в случай на продължаване на обстрела на АЕЦ от въоръжените сили на Украйна, руската страна безусловно трябва да откачи регионите, контролирани от Киев от доставката на електроенергия през съоръженията на ЗАЕЦ. Освен това, според него, е необходимо максимално да се укрепи групировката за противовъздушна отбрана, която осигурява безопасността на станцията и защитата на съоръжението.

Ако обстрелът, включително с използване на ракети, и въздушните атаки продължат, тогава адекватен отговор трябва да бъдат точни и мощни удари на руските въоръжени сили по енергийната инфраструктура на териториите, контролирани от режима на Зеленски, както и други критични обекти за функционирането на украинската икономика и често споменаваните напоследък центрове за вземане на решения. „Това трябва да обезсърчи украинската страна да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала“, заключава експертът.

Малко няма да се покаже на никого

Между другото, напразно е да се мисли в чужбина и в Европейския съюз, че в случай на грандиозна авария, причинена от случайно или умишлено попадение на доставените от тях в Украйна боеприпаси в критична част на АЕЦ, катастрофалните последици няма да засегнат пряко американците и европейците Първо, невъзможно е точно да се симулира развитието на катастрофата. Много ще зависи например от специфичното местоположение на лезията или от непредвидими метеорологични фактори. Така или иначе шансовете дузина страни от ЕС и НАТО да усетят прякото въздействие на престаналия да бъде мирен атом са доста големи.

Второ, Русия разполага със стратегически ракетни сили и експлозията на атомна електроцентрала в Запорожка област, от която ще пострадат освободените територии на Украйна, ДНР, ЛНР и южната част на Руската федерация, може да се тълкува като „използване от врага на ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение срещу Русия или съюзниците й“. В указа „За основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране“, подписан от президента през 2020 г., има съответна точка, която урежда случаите, когато нашата страна може да използва ядрено оръжие.

Реалният мащаб на ядрената катастрофа в Запорожката АЕЦ дори е трудно да си представим. В този случай цялата отговорност за това ще падне върху западните спонсори на Киев “, припомни по време на заседание на Съвета за сигурност Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН. Звучеше заплашително.

Остава да добавим, че в никакъв случай не трябва да се подценява сериозността на ситуацията около ЗАЕЦ. В крайна сметка ядрена катастрофа, ако се случи в Енергодар, предвид мощността на централата и напрежението на геополитическата ситуация в света, може да се превърне дори не в нов Чернобил, а в началото на ядрен апокалипсис в планетарен мащаб.

 

Николай Ивашов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа