Анкета сред торите дава на Лиз Тръс преднина за следващ премиер

Анкета сред торите дава на Лиз Тръс преднина за следващ премиер
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.08.2022
  • Share:

Лиз Тръс има внушителна преднина от 22 точки пред Риши Сунак в надпреварата за следващ лидер на торите и министър-председател, според ексклузивна анкета за Observer сред членове на партията.
Остават по-малко от три седмици до крайния срок за гласуване на 2 септември, а проучването на Opinium сред 570 членове на консерваторите й дава 61%, а на бившия канцлер - 39%.
Преднината на Тръс обаче е по-малка, отколкото в някои други скорошни проучвания на електората на торите, което вероятно предполага, че Сунак може да е намалил разликата през последните дни.
Тя е подложена на все по-голям натиск заради отказа си да подкрепи това, което тя описва като „подаяния", за да се помогне на хората със сметките им за енергия, и беше силно критикувана за обратния завой относно увеличенията на заплатите на работниците в публичния сектор извън Лондон и югоизточната част на Англия.
Подробната анкета на Opinium също разкрива поразителна липса на ентусиазъм към двата кандидата, когато членовете са попитани дали биха предпочели един от тях пред Борис Джонсън да управлява партията и страната. При избор между Джонсън да продължава да е премиер или Тръс да поеме управлението, около 63% от членовете на торите казаха, че биха предпочели Джонсън да продължи да ръководи срещу 22%, които искаха Тръс. Още по-ярко, 68% казаха, че биха предпочели Джонсън да остане, отколкото да го видят заменен от Сунак, който беше предпочитан само от 19%.
Проучването установи, че почти трима от всеки десет от електората на торите (29%) вече са гласували. Около 47% заявяват, че със сигурност ще гласуват за кандидата, който са избрали. Само 19% казаха, че все още не са взели решение.
Opinium каза, че въпреки че тези открития все още означават, че е възможно Сунак да направи зашеметяващо завръщане, но за да направи това, той ще трябва да спечели почти всички нерешителни и да преобразува значителна част от колебливите.
Подкрепата на Тръс е особено силна сред по-възрастните членове на консерваторите, докато тази на Сунак е много по-висока сред по-младите. При над 65-годишните Тръсс е с 40 точки преднина, докато тя е на осем точки зад Сунак при под 50-годишните.
Крис Къртис от Opinium каза, че въпреки очевидно нарастващата носталгия по Джонсън сред членовете на Торите– и по-малко от екстатичния отговор към някой от кандидатите, наддаващи се да го заместят – сега е трудно да се предвиди как Тръс няма успее да стане следващият министър-председател.
„От момента, в който научихме последните двама кандидати, стана ясно, че Тръс има цялата инерция и последното ни проучване показва колко голяма е станала нейната преднина сред членовете на партията", каза той.
„Ясно е, че най-големият проблем на Сунак е доверието. Въпреки че някои членове уважават икономическите му аргументи, това не беше достатъчно, за да преодолее мнението сред членовете, че той не е достатъчно честен или надежден за най-високия пост, особено след като призова Джонсън да напусне.

Станете почитател на Класа