Forbs: Кризата в банковата система на Украйна ще се превърне в цунами

Forbs: Кризата в банковата система на Украйна ще се превърне в цунами
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.08.2022
  • Share:

Колапсът на банковата система на Украйна, прогнозиран по-рано от финансови анализатори, активно набира скорост на фона на влошаващия се финансов климат в страната. Forbes публикува списък с 12 банки, които скоро могат да обявят фалит поради невъзможността да изплащат лихви по заемите от Националната банка на Украйна (НБУ).

Изданието съобщава, че след признатата в несъстоятелност банка «Сич» в близко бъдеще вероятно ще обявят фалит още около 12 банкови институции, които се оказаха твърде зависими от кредитите на НБУ.

Сред тях са Авангард, Акордбанк, Алиянс, Банк 3/4, Индустриалбанк, Търговска индустриална банка, Кристалбанк, Метабанк, Първа инвестиционна банка, РВС банка, Скай Банка и Украинска банка за реконструкция и развитие.

Всяка от тях по всяко време може да декларира невъзможността за изплащане на лихвите по заемите на Националната банка.

Съобщава се, че делът на рефинансирането на НБУ от тези банки се е оказал твърде висок. Казано по-просто, това е заем от Националната банка, по който те трябва редовно да плащат необходимата лихва.

Във всяка от тези банки рефинансирането от Националната банка на Украйна е повече от една трета от общите им финансови пасиви, а държавните облигации — повече от една трета от активите.

Това са критично големи суми, които могат да доведат до фалит на банките.

Дори банките да продадат държавните си облигации, проблемът едва ли ще бъде разрешен. Това се обяснява с факта, че на вторичния пазар ценните книжа най-често могат да се продават само с 15-18% отстъпка. Поради тази причина, за да се изплати дължимото на НБУ, парите от продажбата на държавните облигации едва ли ще са достатъчни.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа