"Файненшъл таймс": ЕС е обезпокоен от процъфтяващата търговия на Турция с Русия

"Файненшъл таймс": ЕС е обезпокоен от процъфтяващата търговия на Турция с Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.08.2022
  • Share:

"В момент, когато ЕС намалява връзките си с Русия в отговор на агресията ѝ срещу Украйна, не е много подходящо да се засилват връзките с Москва", заяви Петер Стано, говорител на върховния представител Жозеп Борел

 

 

Нараства безпокойството на държавите от Европейския съюз заради процъфтяващата търговия на Турция с Русия и възможността това да послужи на Москва като заместител на вноса и износа с други европейски държави, пише "Файненшъл таймс", позовавайки се на двама представители на ЕС.

Някои столици са поискали информация от Анкара за отношенията ѝ с Кремъл.

"Следим въпроса", е казал единият от източниците. "Това не е хубаво и не е възприемано добре от ЕС", е добавил той.

Говорител на турското министерство на търговията е отбелязал същевременно, че "няма забележителна промяна" в търговския стокообмен с Русия. Потърсен за допълнителни подробности, той не е отговорил на телефонните обаждания, отбелязва "Файненшъл таймс".

Други западни представители също изразиха безпокойство от това, че Анкара може да разглежда изтеглянето на западните компании от Русия като възможност за турския бизнес да заеме мястото им.

"В момент, когато Европейската общност намалява връзките си с Русия в отговор на агресията й срещу Украйна, не е много подходящо да се засилват връзките или ангажиментите с Москва", заяви Петер Стано, говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

По данни на Турския статистически институт и министерството на търговията на Турция стойността на износа на страната за Русия е нараснала с 46 на сто в последните три месеца в сравнение със същия период на миналата година.

От май до юли турският експорт за Русия е бил на стойност 2,04 млрд. долара, което е с 642 милиона долара повече от същото тримесечие на м.г.

Само миналия месец стойността на износа на Турция за Русия е нараснала със 75 процента на годишна база - от 417 милиона долара през юли 2021 г. на 730 милиона долара през юли т.г.

Увеличението с 313 милиона долара е най-голямото спрямо всички страни, с които Турция търгува. Делът на Русия в общия експорт на Турция през юли е 3,9 процента в сравнение с 2,6 процента 12 месеца по-рано, отбелязва още вестникът, позовавайки се на официалната статистика на страната.

Станете почитател на Класа