Ядрена война между САЩ и Русия ще доведе до над 5 млрд. жертви

Ядрена война между САЩ и Русия ще доведе до над 5 млрд. жертви
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.08.2022
  • Share:

Според проучването от използването на ядрени оръжия атмосферата ще се замърси до степен, в която слънчевата светлина няма да може да прониква до почвата и насажденията. Това ще доведе до сериозен глад по цял свят

Ядрена война между Съединените щати и Русия ще доведе до общо 5 милиарда жертви по цял свят, сочи ново проучване. Преките жертви от самите взривове ще бъдат около 360 милиона души, но последвалата ядрена зима и липсата на храна ще доведат до още милиарди загинали, предава бТВ.

Експериментът е проведен от учени от университета „Рутгерс“ в САЩ, университетът на Берген, Институт Потсдам и много други.

Според проучването от използването на ядрени оръжия атмосферата ще се замърси до степен, в която слънчевата светлина няма да може да прониква до почвата и насажденията. Това ще доведе до сериозен глад по цял свят.

При друг сценарий на ядрена война между Индия и Пакистан повече от два милиарда души ще загинат. Според екипа от учени единственото дългосрочно решение на този проблем би била цялостната забрана за ядрени оръжия.

„Данните са ясни – трябва да предотвратим ядрена война завинаги. Забраната за ядрени оръжия е единственото дългосрочно решение“, каза Алан Робок, професор по климатични науки от „Рутгерс“.

По-рано през този месец руският президент Владимир Путин призна, че никой не може да излезе победител от ядрена война.

В същото време обаче генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза през март, че „възможността за ядрен конфликт, доскоро немислима, сега отново е в сферата на реалното“.

Станете почитател на Класа