Изтекло аудио на Лиз Тръс: “Британските работници се нуждаят от повече присадки“

Изтекло аудио на Лиз Тръс: “Британските работници се нуждаят от повече присадки“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.08.2022
  • Share:

Лиз Тръс, която сега е фаворит в лидерството на торите, отправи удивителна критика срещу британските работници, като каза, че те се нуждаят от „повече присадки" и намекна, че им липсват „умението и приложението на чуждестранните съперници", разкрива Guardian.
В изтекъл запис тогавашният номер 2 в Министерството на финансите също рискува да противопостави лондончани срещу останалата част от страната, като се опита да обясни разликата между столицата и другите региони в Обединеното кралство. Тръс, която постави патриотизма в основата на своята лидерска кампания, предположи, че „несъответствието е отчасти нещо на мислене или отношение".
Коментарите бяха направени, когато Тръс беше главен секретар на Министерството на финансите, пост, който тя заемаше до 2019 г. В записа тя намеква, че има малко желание да се промени работната култура, така че Обединеното кралство да може да стане по-проспериращо.
Силно пренебрежителните забележки отразяват спорния пасаж за това, че британските работници са сред „най-лошите безделници в света" в книгата Britannia Unchained, на която тя е съавтор през 2012 г., когато е била нов депутат от задната скамейка, опитвайки се да остави своя отпечатък като нео - Тачърист.
В първия телевизионен пряк дебат за лидерството на торите миналия месец Тръс твърди, че не е написала обидната глава и вместо това обвини колегата си автор Доминик Рааб. Тя каза на водещия на BBC: „Всеки автор е написал различна глава. Доминик Рааб написа тази глава – той подкрепя Риши Сунак."
Рааб по-късно заяви, че авторите, които също включват Прити Пател и Куаси Квартенг, са поели „колективна отговорност" за книгата, добавяйки: „От Лиз зависи да обясни защо е променила мнението си."
Забележките на Тръс относно производителността на работниците извън Лондон могат да бъдат особено вредни, тъй като по-рано този месец тя беше принудена да направи обратен завой на плановете си за намаляване на заплатите на държавните служители извън столицата след яростно недоволство от консервативните депутати.
Тя твърди, че е имало „умишлено погрешно представяне" на нейната политика – въпреки че кампанията й е публикувала конкретни подробности – но потвърди, че се отказва от плановете за регионални платени съвети за държавни служители или работници от публичния сектор.
В изтеклия запис Тръс започва: „Веднъж написах книга за това, която беше погрешно характеризирана – британските работници произвеждат по-малко на час от другите и това е комбинация от вид умения и приложение. Ако погледнете производителността, тя е много, много различна в Лондон от останалата част на страната. Но в общи линии това е исторически факт от десетилетия. По същество това е отчасти начин на мислене и отношение, според мен. По принцип това е работна култура. Има основен проблем на британската работна култура. По същество, ако искаме да бъдем по-богата страна и по-просперираща държава, това трябва да се промени. Но не мисля, че хората са толкова склонни да променят това. Ние казваме, че цяла Европа причинява тези огромни проблеми, всички тези мигранти причиняват тези проблеми. Но всъщност това, което трябва да се случи, е повече присадка. Това не е популярно послание".
Тръс беше разпитана за разкритията на Guardian по време на битките за лидерство на торите в Пърт и изглежда потвърди, че все още вярва, че британските работници не са толкова продуктивни, колкото би трябвало да бъдат.

Станете почитател на Класа