Русия прати изтребители с хиперзвукови ракети "Кинжал" в Калининградска област

Русия прати изтребители с хиперзвукови ракети "Кинжал" в Калининградска област
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.08.2022
  • Share:

Скоростта на ракетата надвишава 10 пъти скоростта на звука, далекобойността ѝ е над 2000 км. Ракетата маневрира във всички фази на полета, което ѝ позволява да избягва всички системи за противовъздушна и противоракетна отбрана

Три самолета МиГ-31И с хиперзвукови ракети "Кинжал" са пребазирани на летището "Чкаловск" в Калининградска област в рамките на допълнителните мероприятия по стратегическо сдържане. Това съобщи министерството на отбраната на РФ, цитирано от ТАСС.

От ведомството уточняват, че в хода на полета е отработено взаимодействия с изтребителната авиация на 6-а армия на Военно-въздушните сили и противовъздушната отбрана, както и с морската авиация на Балтийския флот.

"На летище "Чкаловск" ще бъде организирано денонощно бойно дежурство на самолетите МиГ-31И, въоръжени с хиперзвуков авиационен комплекс "Кинжал", уточняват от руското МО.

"Кинжал" е най-новият руски боен комплекс с хиперзвукови аеробалистични ракети. Той е оборудван на изтребители-прехващачи МиГ-31К и МиГ-31И. Ракетата "Кинжал" е трудно забележима за радарите, притежава висока маневреност и е предназначена за унищожаване на наземни и морски цели.

Скоростта на ракетата надвишава 10 пъти скоростта на звука, далекобойността ѝ е над 2000 км. Ракетата маневрира във всички фази на полета, което ѝ позволява да избягва всички системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Комплексът може да бъде оборудван с обикновена или ядрена бойна глава. Масата на бойната част е 500 кг.

Комплексите "Кинжал" са въведени на опитно-бойно дежурство в руската армия от декември 2017 г. Официално първата им употреба в реални бойни действия става на 18 март 2022 г в хода на военната операция в Украйна, уточнява ТАСС.

 

Станете почитател на Класа