Газпром участва ли? Западът разчита Русия да помогне за ликвидацията на Молдова

Газпром участва ли? Западът разчита Русия да помогне за ликвидацията на Молдова
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.08.2022
  • Share:

В Молдова е създаден полицейски режим, контролиран от Запада, чиято цел е да унищожи собствената си държава, което всъщност им се получава добре. Те също така искат да въвлекат Русия в това, принуждавайки Газпром да спре доставките на газ на клиент, който няма намерение да плаща за него. Какво трябва да направи Москва? Има ли изход от тази трагична ситуация?

Молдова се управлява от най-успешното правителство в света по отношение на решаването на задачата, поставена му от западните куратори - да доведе народа до просяшка тояга и държавата да се разпадне с цел поглъщането й от съседна Румъния, член на ЕС и НАТО.

Само Киев може да се мери с Кишинев в това, където също са напълно готови да прехвърлят украинците под властта на полските господари . Но Украйна, някога могъща държава, голяма като Франция или Германия, не е толкова лесна за убиване, колкото малката Молдова. Проблемът за властите в Кишинев е, че мнозинството от молдовците все още не споделят идеите за аншлуса и ликвидирането на собствената им държавност.

Ако имаше, този въпрос веднага щеше да бъде поставен на референдум и толкова. Това означава, че молдовците трябва да бъдат доведени до такава ситуация, правейки живота им непоносим. За провеждане на политиката "колкото по-зле, толкова по-добре" не са нужни никакъв интелект и бизнес нюх, с които правителството на американската наемничка Мая Санду има големи проблеми.

Просто трябва да държите здраво онези, които са активно против и могат да поведат след себе си и други - да ги сплашите, да ги хвърлите зад решетките, за да останете на власт. И изчакайте малко, докато хората, половината от които вече избягаха в Европа, кажат: стига, не можем повече така, предаваме се, кланяме се на румънците.

Най-циничният момент в тази тъжна история е, че Кишинев се опитва да види като свой "съюзник" в в процеса на подлудяването на молдовците ... Русия откровено е принуждавана да спре доставките на газ за Молдова вследствие на демонстративното нежелание да се плаща за него, дори въпреки сериозните отстъпки получени от Газпром.

Както режимът в Киев, следвайки инструкциите на своите западни спонсори, взе за заложници цял народ, така направи и режимът в Кишинев. Единствената разлика между тях е, че в Молдова още не е пролята кръв и че, за разлика от Украйна, тя, повтаряме, няма никакви ресурси.

Започнаха с Гагаузия

Разбира се, не всички в Молдова са съгласни със самоликвидацията на страната. Това се усеща особено в молдовската автономия - Гагаузия, която по закон има право да се отдели от страната, ако Кишинев реши да се присъедини към Румъния, в която гагаузите - православни турци, които са част от руския свят - не искат да са „трета класа“.

За да ги сплашат, за да не посмеят и да си помислят за това, на 18 август специалните сили на Молдова започнаха "антитерористични учения" в столицата на автономията - Комрат. Специални сили от специалната полицейска бригада Фулгер тренират отблъскване нападение от мними терористи срещу една от сградите на държавния университет в Комрат.

От пресслужбата на Главния полицейски инспекторат на Молдова съобщиха за ТАСС, че такива учения "ще се проведат в цялата страна, за да се провери способността на служителите да реагират бързо и адекватно на ситуацията". На жителите на града е наредено да запазят спокойствие.

Любопитно е, че тази провокативна акция съвпадна с пристигането в страната на "работно посещение" на шефа на румънското разузнаване Едуард Хелвиг , който беше приет от Санду. „По време на диалога бяха засегнати теми, които в момента са в центъра на вниманието на целия регион: повишеното ниво на рискове за сигурността, заплаха от увеличаване на търговията с оръжия, терористични и кибератаки, радикализъм и дезинформация“, съобщи пресслужбата на президента.

Румънският гост се срещна и с ръководителя на местната разузнавателна служба (SIB) Александър Мустеата – също ... румънски гражданин, бивш участник в проекти, финансирани от фондацията на Сорос, и служител на Информационния център на НАТО в Кишинев.

Румънските и молдовските власти – чиновници, парламентаристи, съдии, прокурори – както виждаме, вече са се обединили. Остава да се разшири „унията“, а всъщност неоколониалният статут на Молдова, върху нейните хора, като се започне от най-непокорните. Това беше ясно демонстрирано в Комрат.

Депутатът от Народното събрание на Гагаузия Виктор Петров , цитиран от изданието Gagauz News, също като нас не се съмнява за какво става въпрос:

Струва ми се, че те просто искат да сплашат жителите на автономията на фона на тяхното колективно недоволство от действията на централната власт.“

Наистина през юни започнаха народни протести в Гагаузия и останалата част от Молдова с искане за оставката на правителството Санду, обвинявайки Кишинев, че не успява да се справи с кризата в страната. Хората са уплашени от рекордната за последните двадесет години инфлация, която към юли достигна 33,5% на годишна база, многократно поскъпналите тарифи за енергоносителите, другите стоки и услуги, бързият спад на жизнения стандарт.

Противниците на режима са възмутени от нарастващия натиск върху опозицията и политиката на властите спрямо Русия, без която Молдова ще бъде загубена. Румънската гражданка, завършила Харвард и бивша служителка на Световната банка Санду от своя страна твърди, че „държавните институции трябва да се намесят, когато мирът и сигурността на страната са застрашени“, въпреки че са застрашени само от собственото й правителство.

За какво лежи Додон?

Това ясно се вижда в примера с преследването на неформалния лидер на опозицията, един вид "съвест" на молдовския народ, бившия президент Игор Додон , който е арестуван почти 110 дни за нищо, властите също сплашиха жена му и дори старата му майка. Цяла Молдова се смее на обвиненията срещу Додон, който сега оглавява молдовско-руския бизнес съюз: държавна измяна, незаконно забогатяване, корупция, незаконно финансиране на партията.

Става дума за най-голямата опозиционна Партия на социалистите (ПСРМ), която Додон оглавяваше преди това. Прокуратурата повдигна обвинение и на съпругата му в съучастие в незаконно забогатяване - тя има забрана да напуска страната, по делото е задържан и брат й.

Интересно е, че Санду дори не крие за какво всъщност седи Додон. В интервю за портала esp.md тя твърди, че ако все още беше президент, щеше да „помогне на Русия“ в провеждането на СВО в Украйна и че днес в Молдова нямаше да има мир. В отговор бившият президент написа на страницата си във Фейсбук:

Днес в Молдова щеше да има мир, ред, социален консенсус, ниски цени на газа и основните стоки, подпомагане на фермерите, нямаше да има голяма инфлация, а пенсиите и заплатите щяха да растат стабилно. Бихме запазили абсолютен политически неутралитет, добри отношения със съседните държави, без да губим икономически и други ползи от сътрудничеството с Русия.“

И наистина е така. В този дух действаше и когато оглавяваше държавата. Бившият президент е убеден, че "проваленото" управление на Санду заплашва с икономически колапс и социален взрив през есента. И не е сам в оценките си. Според юлското проучване на Института за маркетинг и изследвания IMAS, 75% от респондентите казват, че са разочаровани от политиката на правителството, 19% казват, че са доволни от нея, а останалите отказват да отговорят на този въпрос. Мнозинството от участниците в проучването смятат правителството за некомпетентно и най-слабото от десетилетия. Но точно това е необходимо, това, което западните оператори на режима на Санду очакват от него: добра работа, господа, браво!

"Контролният изстрел" ще даде "Газпром"?

Тази публика е коварна. „Контролният изстрел“ в Молдова, Санду и Ко. (тя спечели президентските избори благодарение на молдовците от Европа, които искат бързо да станат „Европейскосъюзни“ и които очакват материални облаги и не само) очакват да бъде даден от Газпром, за което той се провокира по всякакъв начин. С надеждата, че страната няма да преживее тази зима.

Прави се всичко, за да попречи на „Молдовагаз“ да продължи да изпълнява договорните си задължения, а на „Газпром“ някога да му омръзна да доставя газ на Молдова безплатно. В същото време в страната вече е въведен авариен газов режим. Додон вижда грубата игра на Санду.

Вместо да проведе конструктивни преговори с руските партньори, Мая Санду, „... възползвайки се от извънредното решение на парламента, замрази прехвърлянето на текущите плащания за газ към Газпром, което увеличава текущия дълг и може да стане основа за прекратяване на съществуващото споразумение, предупреди той в своя телеграм канал. Додон написа нещо ужасно: „Властите много искат Русия да ни спре газа...“. "Молдовагаз" "специално" постави такива условия, че да няма с какво да плаща за газа.“

Ръководителят на „Moлдовагаз“ Вадим Чебан е съгласен с тази оценка и пише в своя телеграм канал, че властите възпрепятстват компанията да изпълнява договорните си задължения, което „пряко и негативно засяга финансовата дейност и ефективната функционалност на предприятието, като същевременно поставя под въпрос непрекъснатостта на доставка на природен газ“.

Той каза, че "Молдовагаз" се е обърнала към "Газпром" с молба за отлагане до края на 4-то тримесечие на крайния срок за плащане на авансовите плащания за август - септември тази година. В същото време Чебан признава, че „забавянето на плащанията по договора също води до увеличаване на дълга към доставчика, който днес вече е много впечатляващ“. Над 709 милиона долара, между другото.

Додон "наистина се надява", че "Газпром", дори в условията на постоянен ръст на дълга и нежеланието на Кишинев да плаща, "няма да отреже Молдова от газа", докато Чебан предупреждава, че цената на руския газ за Молдова ще се увеличи през август от $980 до 1458,5 долара за 1 хил. куб.м м. Това означава, че Кишинев определено няма да купува газ за такива пари. Няма как, защото, повтаряме, задачата на „чужденците“ от Запада в молдовското правителство е да осигурят разпадането на страната, за да бъде погълната от Румъния.

Какво следва от това?

Така за Русия въпросът е само един: кога точно да се изключи безнадежден пациент от апарата за изкуствено дишане. Ние, разбира се, много обичаме пациента, но удължаването на неговата агония (Молдова се превръща в измамна държава в много отношения) също е нехуманно. В тази ситуация най-добрият изход за Москва ще бъде бързо да стигне до бреговете на Днестър и да разработи план, подкрепен с подходящи ресурси, за да помогне на онези части от Молдова, които искат да останат с Русия.

Това е преди всичко Гагаузия и, вероятно, някои региони в северната част на страната, етнически близки до нас. Приднестровието, което е тясно свързано с Молдова в газовия сектор, вече направи своя избор преди повече от три десетилетия.

Изключването на „молдовския пациент” от руската дихателна система трябва да бъде синхронизирано (за да не се създават нови проблеми, които и без това са предостатъчно) – тук няма нужда да се шегувате – с решаването на горните политически задачи. Така че по този начин няма да загубим поне част от Молдова. Перспективата да вземем страната, заминаваща на запад на вечна издръжка и да й помогнем в това - дори за честните и красиви очи на Додон - не е разумна алтернатива.

Опитът да се присъедини цяла Молдова към Руския свят е твърде амбициозна задача, поне в обозримо бъдеще. И не само Москва е виновна за това . Защото всичко може да е нищо. И също така е възможно да се пренапрегне в същото време, тъй като руснаците ще трябва да решават подобни проблеми и на други места.

 

 

Сергей Матишев, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа