Сушата в Африканския рог поставя 22 милиона души в риск от гладна смърт

Сушата в Африканския рог поставя 22 милиона души в риск от гладна смърт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.08.2022
  • Share:

Броят на хората, изложени на риск от гладна смърт в опустошения от суша Африкански рог, се е увеличил до 22 милиона, съобщи Световната продоволствена програма на ООН (WFP).
Години на недостатъчни валежи в Кения, Сомалия и Етиопия са причинили най-лошата суша от 40 години и условия, подобни на глад в най-тежко засегнатите райони, казват хуманитарните групи.
Безпрецедентните четири неуспешни дъждовни сезона убиха милиони глави добитък, унищожиха посеви и принудиха 1,1 милиона души да напуснат домовете си в търсене на храна и вода.
„Светът трябва да действа сега, за да защити най-уязвимите общности от заплахата от широко разпространен глад в Африканския рог. Все още не се вижда краят на тази криза със сушата, така че трябва да получим необходимите ресурси, за да спасим животи и да предотвратим катастрофални нива на глад", каза изпълнителният директор на WFP Дейвид Бийзли.
В началото на 2022 г. WFP предупреди, че 13 милиона души в трите страни - Кения, Етиопия и Сомалия, са изправени пред глад и призова донорите да отворят кесиите си в момент на голяма нужда. Но средствата идваха бавно, като инвазията на Русия в Украйна наред с други кризи отвлече вниманието от бедствието в Рога, според хуманитарни работници. Инвазията на Русия също доведе до скок на цените на храните и горивата в световен мащаб, което направи доставката на помощ по-скъпа.
До средата на годината, когато в Кения, Етиопия и Сомалия отново не заваля дъжд, броят на крайно нуждаещите се скочи до 20 милиона и предупрежденията за глад станаха все по-заплашителни.
„Този брой ще продължи да нараства и тежестта на глада ще се задълбочи, ако следващият дъждовен сезон се провали и най-уязвимите хора не получат хуманитарна помощ. Нуждите ще останат високи през 2023 г. и гладът сега е сериозен риск, особено в Сомалия, където почти половината от населението от 15 милиона е сериозно гладно. Необходими 418 милиона долара през следващите шест месеца, за да се помогне на най-бедните", се казва в изявление на WFP.
Миналия месец Съединените щати обявиха 1,2 милиарда долара за спешна доставка на храна и лечение на недохранване, за да помогнат за предотвратяване на глада в Африканския рог, и призоваха другите нации да направят повече.

Станете почитател на Класа