Русия се отдалечава от „токсичните долар и евро“ в икономическите отношения с партньорите

Русия се отдалечава от „токсичните долар и евро“ в икономическите отношения с партньорите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.08.2022
  • Share:

Русия ще изостави долара и еврото в търговските, икономическите и инвестиционните отношения с партньорите си, тъй като тези валути са станали "токсични" на фона на нарастващия натиск от страна на Запада, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Панкин в интервю.
„На фона на нарастващия геополитически натиск от колективния Запад, единственият начин да се гарантират стабилни търговски, икономически и инвестиционни връзки между Русия и нейните партньори е да се избегне използването на валути, които са станали „токсични", преди всичко щатския долар и еврото, и да се премине към сетълмент в приемливи алтернативи, предимно в национални валути", каза Панкин.
Дипломатът отбеляза, че „настоящата глобална финансова система, изградена от Вашингтон, се оказа неподходяща за условията на многополюсен световен ред и по същество се превърна в инструмент за постигане на политически цели на една група страни".
„Напълно очевидно е, че в сегашните условия Западът възнамерява да продължи да злоупотребява с привилегированото си положение. Окуражаващо е да се види, че много нации, виждайки извънредните и нелегитимни санкции срещу Русия, мислят за необходимостта от дедоларизиране на външноикономическата дейност, за да гарантират своя суверенитет. Както се оказа, ако има политическа воля, въпросът е доста разрешим", добави Панкин.

Станете почитател на Класа