Германският канцлер отрече връзка с банков данъчен скандал

Германският канцлер отрече връзка с банков данъчен скандал
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.08.2022
  • Share:

Германският канцлер Олаф Шолц отново отхвърли обвиненията, че е бил покровител на местна банка, призната за виновна в схема за данъчни измами за милиони евро, докато беше кмет на Хамбург, след като лявоцентристкият политик беше разпитан от държавен парламентарен комитет за втори път.
„Не съм повлиял на данъчната процедура на Варбург. Нямаше политическо влияние върху данъчната процедура", каза Шолц в началото на сесията.
Базираната в Хамбург MM Варбург & Co, най-старата и най-голяма частна банка в Германия, се твърди, че е измамила германската държава с приблизително 300 милиона евро чрез така наречената схема „cum-ex" между най-малко 2007 и 2011 г.
Cum-ex сделките включват търгуване на акции при висока скорост на или точно преди датата на записване на дивидента – денят, в който компанията проверява своите записи, за да идентифицира акционерите – и след това искане на две или повече възстановявания на данък върху капиталовата печалба, който всъщност е бил платен на държавата само веднъж. Името се отнася за бързо търгувани акции със („cum") и без („ex") права на дивидент. Миналата година германският федерален съд постанови, че подобни схеми са и винаги са били престъпни действия за укриване на данъци.
Шолц, сега ръководител на трипартийното коалиционно правителство на Германия, се съгласил през септември 2016 г. да се срещне с тогавашния шеф на Варбург, Кристиан Олеариус, докато банката вече бе разследвана от финансовите власти и трябваше да върне 47 милиона евро данъци. Малко след, срещата властите в Хамбург казаха на Варбург, че все пак не трябва да плаща сметката – решение, частично отменено година по-късно от федералното министерство на финансите в Берлин.
Шолц отхвърли като „предположения и инсинуации" твърденията, направени от опозиционни политици, че той е повлиял на освобождаването от данъчните власти, като е помолил Олеариус да изпрати документ, очертаващ неговата защита, на държавния министър на финансите на града. Въпреки че обвиненията се съсредоточават върху събития, случили се преди шест години, аферата отново завладя германските национални медии през последните седмици поради появата на неизвестни досега подробности.
Тази седмица стана ясно, че следователи, работещи за прокурора в Кьолн, са иззели имейли от бившия офис мениджър на Шолц, които предполагат, че тогавашният кмет може да е изтрил данни, свързани с въпроса. Frankfurter Allgemeine Zeitung заяви, че "имейлите ясно уличават Шолц ". Срещата между Шолц и Олеарий е описана в иззетия дневник на бившия шеф на Варбург. Това беше цитирано в съда и изтече в Süddeutsche Zeitung, въпреки че политикът каза, че не може да си спомни за какво са говорили при първия разпит от парламентарна комисия.
„Бяха интервюирани невероятен брой хора, невероятен брой досиета бяха проверени. И ако следите отразяването в пресата за съответните изслушвания, винаги има един и същ резултат: не е упражнено политическо влияние, когато се стигне до решенията. Убеден съм, че това разбиране няма да се промени, това е много ясно след две години и половина.", каза Шолц.

Станете почитател на Класа