Гутериш за демилитаризирането на АЕЦ Запорожие в Украйна

Гутериш за демилитаризирането на АЕЦ Запорожие в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.08.2022
  • Share:

„Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) в Украйна трябва да бъде демилитаризирана", каза в петък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.
„На първо място е вярно, че ако централата бъде демилитаризирана, както предлагаме, проблемът ще бъде решен", цитираха думите му пред журналисти от пресслужбата на шефа на ООН при посещението му в град Одеса.
„Очевидно е, че електроенергията от Запорожката АЕЦ е украинска електроенергия и е необходима, особено през зимата за украинския народ, и този принцип трябва да се спазва напълно", добави той.
Гутериш пристигна по-рано през деня в украинския град Одеса, където трябва да проведе разговори за износа на зърно с украинския президент Владимир Зеленски и турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.
Запорожката АЕЦ е под контрола на руската армия. През последните няколко дни Киев нанесе множество удари срещу територията на станцията, използвайки дронове, тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън. В повечето случаи атаките се отбиват от руските системи за ПВО. Някои ракети обаче поразиха инфраструктурни съоръжения на АЕЦ-а, включително места за съхранение на ядрени отпадъци.
Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа. Състои се от шест енергоблока и е с мощност около 6000 MW. Тя произвеждаше една четвърт от цялата електроенергия в Украйна. В момента АЕЦ работи на 70% мощност, тъй като освободената от украинската армия територия на Запорожка област има излишък от електроенергия.

Станете почитател на Класа