Залозите срещу еврото нарастват до нива, последно виждани през 2020 г.

Залозите срещу еврото нарастват до нива, последно виждани през 2020 г.
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.08.2022
  • Share:

Подхранвано от загриженост относно влошаващата се икономическа ситуация в Европа и по-големия геополитически риск, отношението на инвеститорите към еврото вече засенчва нивата, наблюдавани през октомври 2020 г., когато последствията от COVID вкараха света в хаос, според Bank of New York Mellon (BNY).

За разлика от тогава, когато онези, които държаха къси позиции в евро, в крайна сметка изгубиха, защото валутата спечели позиции по време на глобалното икономическо възстановяване, инвеститорите в настоящия момент „изглежда правилно са добавили къси експозиции в евро“, според стратега на BNY Даниел Тененгаузер, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че склонността към скъсяване на еврото не е нова, степента е това, което моделира цялостната позиция и рентабилността на валутата въз основа на агрегиране на данни за форуърдни и суапови позиции. Резултатът показва, че в момента инвеститорите държат къси позиции в еврото спрямо всички валути, включително долара, британската лира и швейцарския франк, посочва се в бележка на Тененгаузер.

Еврото поевтиня рязко тази година заради последиците от руската инвазия в Украйна, която спомогна за покачването на цените на енергията и храните, както и предизвика по-широки геополитически опасения. С добавянето на суша към всички фактори, инфлацията скочи рязко.

Има опасения и за растежа, които потенциално ще възпрепятстват способността на Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдига лихвените проценти толкова бързо, колкото други централни банки по света и най-вече Федералният резерв на САЩ. Това намалява апетита на инвеститорите към активи в региона.

Еврото падна до 99,52 щатски цента миналия месец, като наруши паритета със зелените пари за първи път от две десетилетия. Единната валута се възстанови донякъде, но все пак приключи седмицата със спад от над 2% и продължава да се задържа малко над границата от 1 долар. Много инвеститори очакват еврото отново да падне спрямо останалите валути.

Данните за търговската позиция на фючърсите на стоки междувременно показват, че фондовете с ливъридж са изградили къси позиции в общата валута, като стават още по-мечи през седмицата до 16 август.

Голяма част от уравнението, разбира се, е широката сила на долара. Комбинацията от по-високи лихвени проценти в САЩ потоците от пари, търсещи убежище, помогнаха за поскъпването на зелените пари спрямо почти всички валути тази година. Някои валути, като йената и британския паунд, се представиха дори по-зле от еврото.

Данните от Bank of New York Mellon подкрепят тезата, че търговията с долари с дълги позиции в долари надхвърля залозите срещу еврото. Въз основа на изчисленията на BNY най-печелившите къси позиции са тези за южноафриканския ранд, тайландският бат и китайският юан.

 

 

Станете почитател на Класа