Лиз Чейни ще се бори с републиканците, подкрепящи Тръмп

Лиз Чейни ще се бори с републиканците, подкрепящи Тръмп
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.08.2022
  • Share:

Бившата висша републиканка Лиз Чейни, която загуби мястото си в Конгреса на Уайоминг миналата седмица, когато беше победена на първичните избори от кандидат, подкрепян от Доналд Тръмп, заплашва да насочи политическите си мускули срещу други видни политици в нейната партия, които са прегърнали атаката на бившия президент срещу демокрацията.
В интервю за ABC News, излъчено в неделя, тя каза, че някои от най-известните републикански фигури сега са в полезрението й. Тя спомена имената на Кевин Маккарти, Рон ДеСантис, Тед Круз и Джош Хоули – всички които открито подкрепиха тезата на Тръмп, че изборните измамници са откраднали от него победата в президентската надпревара през 2020 г. и са я предали на неговия съперник от Демократическата партия Джо Байдън.
След поражението си в Уайоминг Чейни обяви планове за създаване на нова политическа организация и посочи, че обмисля да се кандидатира за президент през 2024 г., за да попречи на Тръмп да влезе отново в Белия дом. Нейните коментари в неделя показват, че плановете й да се изправи срещу отричащите изборите отиват много по-широко от самия Тръмп.
„Ще бъда много съсредоточена върху работата, за да гарантирам, че можем да направим всичко по силите си за да не избираме отричащи изборите. Ще работя срещу тези хора, ще работя, за да подкрепя опонентите им," каза тя.
Чейни каза, че двама републикански американски сенатори – „Круз от Тексас и Хоули от Мисури са се направили неподходящи за бъдещи длъжности. И двамата знаят каква е ролята на Конгреса по отношение на президентските избори и въпреки това и двамата предприеха стъпки, които фундаментално застрашиха конституционния ред".
Чейни също изрече тежки думи в интервюто за ABC News за ДеСантис, губернатор на Флорида, и Маккарти, настоящият лидер на малцинството в Камарата на представителите. Маккарти е водещ кандидат за председател, ако републиканците си върнат Камарата на представителите през ноември.
„Фактът, че онези, които се изправиха срещу опита на Тръмп да подкопае американската демокрация, бяха почти навсякъде изгонени от партията, беше показателен", каза тя и добави: „Това казва, че хората продължават да вярват на лъжата, продължават да вярват на това, което Тръмп казва, което е много опасно."
Чейни не уточни дали ще се кандидатира за президент след две години. Нито дали в този случай ще се кандидатира като републиканец или независима. Тя каза, че ако се кандидатира, ще бъде за победа.
Пряката заплаха на Чейни към Тръмп и неговата най-високопоставена група от републиканци в Конгреса идва в момент на нарастваща опасност за бившия президент. Обискът на ФБР в дома му в Мар-а-Лаго във Флорида разгневи поддръжниците му, но също така увеличи риска от наказателно преследване за укриване на поверителни документи, които биха могли да застрашат националната сигурност.

Станете почитател на Класа