Украйна се готви за засилени атаки след убийството с кола бомба в Москва

Украйна се готви за засилени атаки след убийството с кола бомба в Москва
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.08.2022
  • Share:

Украйна се готви за засилване на руските ракетни атаки, които да съвпаднат с деня на нейната независимост в сряда, след убийството с кола бомба на дъщерята на ултранационалистически руски идеолог. Армията на страната предупреди, че Русия е изпратила пет военни кораба и подводници с крилати ракети в Черно море и че Москва разполага системи за противовъздушна отбрана в Беларус. Големите събирания са забранени в Киев за четири дни от понеделник.
Въоръжените сили на страната също предупредиха в неделя вечерта, че Русия е затворила въздушното пространство в руските гранични райони Липецк, Воронеж и региони между 22 и 25 август.
Напрежението между двете воюващи страни има риск да се изостри още повече след убийството на Даря Дугина, чийто баща е руският политически коментатор Александър Дугин.. Разследващите на убийството сочат конкретен извършител и обвинят Украйна, която на свой ред отрече всякакво участие в атаката, заявявайки, че „не е терористична държава".
Притесненията дали Русия ще засили атаките си около деня на независимостта на Украйна витаят във въздуха от известно време и предшестваха колата бомба в Москва. Но това може да бъде използвано като допълнителен претекст от Москва. Известни руски ястреби, обвиняващи Киев за колата-бомба, я нарекоха „опит за убийство" и поискаха Кремъл да отговори, като атакува правителствени служители в Киев.
Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, каза, че ако украинската връзка бъде потвърдена и проверена от компетентните органи, „тогава трябва да говорим за политиката на държавен тероризъм, прилагана от режима в Киев". Ако атентатът с кола-бомба е окончателно свързан с войната, това ще отбележи за първи път от февруари, че насилието, отприщено срещу Украйна, е достигнало до руската столица, засягайки семейството на съюзник на Кремъл, до един от най-престижните квартали на Москва.
Киев категорично отрече обвиненията. „Украйна няма абсолютно нищо общо с това, защото ние не сме престъпна или терористична държава като Русия", каза Михайло Подоляк, съветник на Зеленски, по телевизията.
Разследващите казаха, че са образували дело за убийство и ще извършат криминалистични експертизи, за да се опитат да установят какво се е случило. Те казаха, че обмислят „всички версии за да се разбере кой е отговорен".

Станете почитател на Класа