Санкциите не спират търговията с руски диаманти

Санкциите не спират търговията с руски диаманти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.08.2022
  • Share:

Въпреки санкциите на Запада Руската федерация възстанови износа на диаманти почти до равнището отпреди войната.

 

Това съобщи "Блумбърг", цитиран от news.bg.

По данни на експерти руската компания "Алроса" доставя около една трета от необработените диаманти в света. А след западните санкции върху вноса цените на по-малките и по-евтини диаманти рязко се повишиха.

След известно време обаче износът на диаманти на "Алроса" надхвърля 250 млн. долара месечно. Тази сума е само с около 50-100 млн. долара по-ниска от тази преди руската военна агресия срещу Украйна.

"Продажбите се възобновиха, тъй като за някои индийски банки стана по-удобно да извършват транзакции във валути, различни от щатски долари", пише изданието, като се позовава на свои източници.

По-голямата част от руските диаманти са предназначени за Индия, която е най-големият център за обработка и шлифоване на скъпоценни камъни. В същото време източниците отбелязват, че европейските клиенти също купуват тези диаманти.

Заради опасенията от санкции сделките се сключват в "пълна тишина", което е необичайно дори за затворените стандарти на диамантения свят, известен със своята секретност. Самата "Алроса" е спряла да публикува каквато и да е информация за продажбите си.

Припомняме, че известната бижутерска къща Tiffany & Co. отказа да купува руски диаманти още през март 2022 г.

NYT писа, че Украйна и нейните западни съюзници са поискали да признаят руските диаманти за "кървави диаманти", тъй като приходите от продажбата им са били използвани за финансиране на войната.

 

Станете почитател на Класа