Лула обещава да се заеме с престъпността в Амазония, ако се върне на власт

Лула обещава да се заеме с престъпността в Амазония, ако се върне на власт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.08.2022
  • Share:

Водещият кандидат за следващ президент на Бразилия обеща да започне мащабна репресия срещу незаконните миньори и дървосекачи, които опустошават Амазонка след варварските убийства на местния експерт Бруно Перейра и британския журналист Дом Филипс.
Говорейки пред чуждестранни журналисти в Сао Пауло, бившият президент Луис Инасио Лула да Силва отдаде почит на двамата мъже, които бяха застреляни през юни, докато документираха историческото нападение срещу земите на местното население, което се разиграва при управлението на Бразилия от Жаир Болсонаро.
„Те станаха жертви на клане, варварство, каквото вече не трябва да се случва в Бразилия", каза левият ветеран, на който социологически проучвания предричат, че ще спечели трети мандат на власт, когато 156 милиона бразилци изберат следващия си президент през октомври.
Лула обеща да създаде министерство за местните народи и да възстанови агенцията за околната среда Ibama, която критиците твърдят, че Болсонаро умишлено е разрушил.
Лула също така обеща да овладее хилядите нелегални златотърсачи, които нахлуха в териториите на местното население, откакто Болсонаро стана президент и чиито незаконни дейности Филипс отразяваше широко. „Ще сложим пълен край на всякакъв вид нелегален добив. Това не може да стане просто чрез закон – трябва да е почти изповед на вяра". Лула също се ангажира да превърне глобалната климатична криза в абсолютен приоритет, ако бъде избран.
Лула каза, че ще укрепи федералната полиция на Бразилия и нейните граници, за да изтръгне контрола върху отдалечени региони на Амазонка като долината Джавари, където бяха убити Перейра и Филипс, от банди наркотрафиканти и търговци на оръжие.
Лула, който управляваше от 2003 г. до 2010 г., настоя, че суверенитетът на Бразилия над района на Амазонка е неоспорим, но даде знак, че правителството му ще приветства международната помощ в битката за намаляване на обезлесяването.
„Няма нужда да отсичаме още едно дърво, за да засадим соя. Не е нужно да отсичаме още едно дърво, за да засадим царевица. Не е нужно да отсечем нито едно дърво, за да засадим захарна тръстика или да отглеждаме добитък", каза Лула.
През последните седмици се засилиха опасенията, че Болсонаро, крайнодесен радикален бивш капитан от армията, който открито хвали военната диктатура в Бразилия от 1964-85 г., може да откаже да приеме поражението. Въпреки това Лула сведе до минимум опасенията, че Бразилия може да претърпи демократичен „разрив" и каза, че е немислимо гражданите да приемат тяхната трудно извоювана демокрация да бъде захвърлена.
Той прогнозира, че Болсонаро няма да има друг избор, освен да приеме поражението, точно както неговият американски съюзник Доналд Тръмп беше принуден да направи, след като загуби от Джо Байдън.

Станете почитател на Класа