Тръмп съди правителството на САЩ за обиска на Мар-а-Лаго от ФБР

Тръмп съди правителството на САЩ за обиска на Мар-а-Лаго от ФБР
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.08.2022
  • Share:

В понеделник Доналд Тръмп заведе дело срещу правителството на САЩ във връзка с претърсването на ФБР в дома му в Мар-а-Лаго, като иска временно да спре четенето на иззетите материали от бюрото, докато бъде назначен служител от специален съд, който да прегледа съответните документи.
Цитирайки главния адвокат на Тръмп, Джим Тръсти, и два източника, запознати с въпроса, искът твърди, че „съдът трябва да назначи специалист– обикновено пенсиониран адвокат или съдия – тъй като ФБР потенциално е иззело привилегировани материали в своето търсене и Министерството на правосъдието (DoJ) не трябва само да решава какво може да използва в своето разследване".
Делото, заведено в окръжния съд на САЩ за южния окръг на Флорида, също „изисква правителството да предостави по-подробна разписка за собственост; и изисква правителството да върне всеки конфискуван предмет, който не е в обхвата на заповедта за обиск".
Претърсването на Мар-а-Лаго, проведено на 8 август, беше организирано, за да се търсят официални записи и материали от президентството на Тръмп, за които Националният архив и Министерството на правосъдието смятат, че са били неправомерно взети от Белия дом, когато Тръмп е напуснал поста. Беше съобщено, че претърсването е извършено по Закона за шпионажа и че някои издирвани материали засягат ядрените оръжия.
Като цяло се смята, че претърсването е допринесло значително за правната опасност на Тръмп, която се простира от разследвания на неговите бизнес дела в Ню Йорк до разследвания на опитите му да отмени изборните резултати.
Тръмп отказа да признае поражението си от Джо Байдън през 2020 г., твърдейки, че е широко разпространена изборна измама, което подтикна неговите поддръжници към смъртоносната атака срещу Капитолия на САЩ от на 6 януари 2021 г.
Въпреки поредицата публични изслушвания, проведени от комисия на Камарата на представителите, разследващи нападението срещу Конгреса и подривната дейност на Тръмп при изборите, хватката на Тръмп върху Републиканската партия остава силна.
Бившият президент се възползва от обиска на ФБР в Мар-а-Лаго, за да твърди, че администрацията на Байдън е малтретиране, позиция, подкрепена от републиканците в Конгреса и електоралната база на партията.
Искът, подаден в понеделник, нарече претърсването „шокиращо агресивен ход с неразбиране на страданието, което би причинило на повечето американци".

Станете почитател на Класа