Сближаването на Турция със Сирия плаши регионалните бежанци

Сближаването на Турция със Сирия плаши регионалните бежанци
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.08.2022
  • Share:

Сирийците в цялата опозиция и в кюрдската северна част на страната реагираха с тревога на ходовете на Турция за нормализиране на отношенията с Дамаск, на фона на твърденията, че инициативите ще доведат до масови демографски размени и принудително завръщане на милиони бежанци.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган през уикенда добави гласа си към нарастващия хор от официални лица, които значително промениха реториката си по отношение на сирийския лидер Башар ал-Асад, заявявайки: „Политическият диалог или дипломацията между държавите не могат да бъдат прекъсвани".
Неговите забележки бяха най-ясният сигнал досега, че Турция е започнала нова политика, която възнамерява да стабилизира Асад, след като беше главен регионален защитник на свалянето му повече от десетилетие. През годините след това Русия и Иран преведоха Асад към пирова победа на бойните полета на страната. Двете държави и Турция сега имат важен дял в разпокъсаната следвоенна Сирия, където голяма част от населението остава извън контрола на централното правителство.
На северозапад обаче оръжията на войната продължиха да гърмят в понеделник, като руските въздушни удари бяха сред най-интензивните, откакто инвазията на Русия в Украйна отклони самолетите, използвани за бомбардиране на Сирия. През последните години Ердоган твърдо се противопостави на руските бомбардировки в Идлиб, където Турция установи значително влияние през последните две години. Новите атаки обаче не срещнаха реакция от Анкара, която през последните месеци се доближи до мнението на Владимир Путин за решение за Сирия.
Предполага се, че турският лидер е бил разубеден да започне ново нахлуване в кюрдската североизточна част на Сирия миналия месец, след като е говорил с Путин по време на среща на върха в Сочи. След като не успя да спечели благословията на Путин, Ердоган изглежда прибягва до дипломация, докато нанася удари с дронове срещу кюрдски бунтовници.
Кюрдските групи в североизточната част, подкрепяни от Кюрдската работническа партия (ПКК), се готвят за ново турско нахлуване, което според тях има за цел да създаде нова сфера на влияние по границата с Турция, в която Анкара ще прехвърля арабските бежанци, настанени в Турция през последното десетилетие.
Ердоган е изправен пред избори през следващата година, в които настроенията срещу бежанците нарастват, докато той се бори да се справи със застойната икономика и тлеещите социални вълнения. Турция вече обяви планове да изпрати до 1 милион бежанци обратно в Сирия и финансира изграждането на домове в райони между кюрдите в северозападната и североизточната част, създавайки на практика клин между тях. Директният контакт с Асад едва ли ще се осъществи скоро, но се очаква официални лица, включително фигури от разузнаването, да възобновят сътрудничеството.
Повече от половината от предвоенното население на Сирия остава вътрешно разселено или извън границите на Сирия, където повечето продължават да не желаят да се завърнат. ООН и неправителствените организации настояват, че Сирия остава опасна за завръщане за мнозина, които са избягали от преследване по време на войната.

Станете почитател на Класа