Олаф Шолц търси в Канада алтернативи на руския газ

Олаф Шолц търси в Канада алтернативи на руския газ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.08.2022
  • Share:

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че работи възможно най-бързо, за да освободи Германия от зависимостта й от руския газ и се стреми към нови енергийни доставки, докато натискът върху неговото правителство се увеличава да предложи решения за справяне с задаващата се криза.
В първия ден от тридневното си посещение в Монреал Шолц се срещна с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо. „Канада играе наистина, наистина централна роля за разработването на зелен водород. Ето защо ние много се радваме, че можем да разширим нашето сътрудничество в тази област", каза Шолц.
Двамата лидери са готови да подпишат сделка за доставка на чист водород от Канада за Германия, но Трюдо омаловажи вероятността от отделно споразумение за директен износ на втечнен природен газ (LNG) поради логистични ограничения и разходи.
„Има редица потенциални проекти, за които никога не е имало силен бизнес аргумент. Трябва да има смисъл Германия да внася LNG от източното крайбрежие." каза Трюдо.
Шолц благодари на Канада за разрешаването на износа – въпреки санкциите срещу Москва – на обновена турбина, която според Русия е необходима, за да продължи да доставя природен газ на Европа чрез газопровода „Северен поток 1". Фактът, че Русия все още не е поискала необходимата турбина, която в момента е в Германия, показа, че руските твърдения за технически проблеми, възпрепятстващи доставките на газ за Русия, са били хитрост, каза той.
„Русия вече не е надежден бизнес партньор. Той намали доставките на газ навсякъде в Европа, като винаги се позовава на технически причини, които никога не са съществували. И затова е важно да не влизаме в капана на Путин", каза Шолц.
Посещението се провежда на фона на разгорещен дебат в Германия, предизвикан от нарастващите опасения, че Русия може напълно да затвори своите вече значително намалени газови потоци към страната.
Правителството е изправено пред натиск да удължи живота на трите оставащи атомни електроцентрали в Германия, които трябва да спрат до края на годината като част от стратегията за изтегляне, обявена през 2011 г.
През последните дни дори имаше призиви за възстановяване на газопровода "Северен поток 2" от Русия, който беше спрян от германското правителство като реакция на руската инвазия в Украйна.
Правителството отхвърли незабавно идеята за възраждане на "Северен поток 2", като многократно се позоваваше на идеята като "морално осъдителна". Но фактът, че той изобщо беше повдигнат, илюстрира степента, до която расте натискът върху Шолц да излезе с работещи стратегии за справяне с безпрецедентната ситуация, която заплашва да потопи германската икономика в рецесия и да остави милиони пред рязко нарастващи сметки за енергия и замръзнали домове.

Станете почитател на Класа