Politico: САЩ може тайно да доставят определени оръжия в Украйна

Politico: САЩ може тайно да доставят определени оръжия в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.08.2022
  • Share:

Американските власти вероятно не обявяват публично доставката на определени оръжия за Киев, спекулира Politico. „Слухове се въртят из Вашингтон, че Съединените щати са предоставили на Украйна повече оръжия, отколкото администрацията обяви публично", се казва в доклада.
По-специално, миналия петък високопоставен представител на Пентагона призна по време на брифинг, че САЩ са доставяли антирадарни ракети HARM на Украйна, без да го обявяват публично.
„Когато за първи път обявихме първоначалното предоставяне на ракети HARM, начинът, по който го характеризирахме в съобщението, не беше конкретен. Описахме, че осигуряваме възможност за противорадарни действия", каза служителят.
По-късно Yahoo News също спекулира, че САЩ са изпратили управляеми тактически балистични ракети ATACMS, отбелязва Politico.
„Ако е вярно – а не е ясно дали е – това би било в противоречие с това, което администрацията е казала публично", се казва в доклада.
Освен това източниците на Politico казаха също, че новият пакет от военна помощ за Киев, обявен миналата седмица, включва и управляеми артилерийски снаряди Excalibur. Те също не са споменати отделно в официалното съобщение на Пентагона. Освен това Politico получил официалното известие, което администрацията на САЩ предала на Конгреса във връзка с неотдавнашния пакет от помощи. Според доклада в този документ се споменава, че „оръжията, изпратени в Украйна, не са ограничени до това, което е посочено в уведомлението".
„Признаваме, че всичко това са спекулации. Никой член на администрацията не потвърди, нито дори намекна, че е имало тайни доставки на оръжия за Украйна. Дори и да е имало, има малък или никакъв шанс те да споделят секретно решение с нас", казва Politico.

Станете почитател на Класа