Върховенството на закона куца и на институционално ниво в ЕС

Върховенството на закона куца и на институционално ниво в ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.08.2022
  • Share:

Върховенството на закона е в упадък навсякъде по света и Европейският съюз (ЕС) не прави изключение, пише в коментар за европейското издание Politico Ландо Кирхмайер, преподавател по национално и международно публично право в Университета на германските федерални въоръжени сили в Мюнхен. Демокрацията изглежда не се справя и въпросът за края на историята, повдигнат от философа Франсис Фукуяма, става все по-актуален, посочва той.

Спазването на закона в ЕС е една от основните ценности, но въпреки това изглежда Брюксел е готов да я изтъргува, или поне в казуса с Полша. До границата на страната се води война, а Варшава безспорно се справя добре с вълната от бежанци и като цяло с подкрепата за Украйна. Това заличава предишни критики от ЕС и страната например ще получи сумите по Плана за възстановяване, макар че това съвсем не е от полза за възстановяването на върховенството на правото в общността.

Хибридните режими в рамките на ЕС предизвикват критики, особено в Европейската комисия (ЕК). Но основната причина, поради която ЕС не се е заел сериозно със задачата да настоява по-активно за спазването на ценностите, заложени в чл. 2 от Договора за ЕС, е фактът, че сам той страда от дефицити в тези области.

Демократичните ценности бяха основна тема в ЕС в последното десетилетие на XX век. Нещата до голяма степен се регулираха с Договора от Лисабон, който даде по-голяма роля на Европейския парламент (ЕП) при определянето на политиката на общността.

Но последните избори за ЕП и начинът, по който беше избран председателят на ЕК, до голяма степен се оказаха разочарование за демокрацията в общността, пише още анализаторът. Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен беше издигната от няколко страни с голямо влияние и европейските депутати, които се избират пряко от европейските граждани, нямаха думата. Председателят на ЕК реално е най-важната политическа фигура на общността, а сегашният беше поставен на поста почти изненадващо.

И тук въпросът не е, че ако председателят на ЕК бъде издигнат и избран от парламента, това ще е решение за проблемите на общността. Но липсата на политическа отчетност на най-важната европейска институция е проблем.

ЕК не се справя с проблема с неспазването на върховенството на закона в редица държави и тази задача трябваше да бъде поета от други институции - например от Европейския съд, който се произнесе по редица казуси.

Но цената за това е висока - в опит да защити закона в страните от общността, Европейският съд всъщност отслабва правото на закона на ниво ЕС, защото разширява собствената си компетентност, защитавайки съдебната независимост.

Върховенството на закона и демокрацията са взаимно зависими и те могат да бъдат защитени само заедно, пише в заключение Ландо Кирхмайер. Това е важно, защото историята показва, че без демокрация и върховенство на закона всичко друго е в упадък. За анализатора коригирането им е от решаващо значение, за да се даде възможност на ЕС да овладее предизвикателството на "хибридния режим", пред което е изправен в момента от своите страни членки. И дава прост пример - ако изборите в една страна от общността не са честни, "избраните" политици ще действат не само на национално, но и на ниво ЕС - и в парламента, и в ЕК.

Но преди ЕС да гарантира, че на институционално ниво спазва правилата и демокрацията, няма да може да изисква същото от нито един от своите членове.

 

 

Станете почитател на Класа