Шест месеца война: Как Украйна отбеляза Деня на независимостта

Шест месеца война: Как Украйна отбеляза Деня на независимостта
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.08.2022
  • Share:

Богослужението в катедралата "Света София" в Киев по повод националния празник беше само в присъствието на украинския президент и неговата съпруга и висши духовници

 

 

Украйна ще си върне всички окупирани територии, колкото и трудно да е това, увери президентът Володимир Зеленски в емоционално обръщение към своя народ в Деня на независимостта, когато се навършват 31 години от отделянето ѝ от Съветския съюз, предаде БНТ.

 



Националният празник съвпада с шестия месец от началото на руската инвазия в страната. От съображения за сигурност празненствата и масовите събирания са забранени.

 


Българският президент Румен Радев поздрави украинския си колега. Той пожелава скорошно възвръщане на мира в страната.

 


Киев осъмна с вой на сирени за въздушна тревога и пленена руска военна техника по централните улици вместо традиционния парад.

 



В емоционално обръщение президентът Володимир Зеленски изтъкна силата на украинския дух на фона на руската инвазия.

"Най-сетне се обединихме - на 24 февруари, в 4 сутринта, се роди нова нация. Не се роди, а се прероди - една нация, която не заплака или закрещя, която не се уплаши и не избяга, не се предаде и не забрави.", посочи той.

Зеленски обеща, че всички окупирани територии ще бъдат освободени, колкото и да е трудно - без отстъпки и компромиси.

"Милеем само за родината си. Ще се борим за нея докрая. Издържахме вече шест месеца. Трудно е, но сме стиснали юмруци и се борим за съдбата си. Всеки нов ден е причина да не се отказваме. След толкова дълго пътуване нямаме право да не стигнем до края. Какво е за нас край на войната? Преди казвахме мир, сега казваме победа.", каза Зеленски.

Богослужението в катедралата "Света София" в Киев по повод националния празник беше само в присъствието на украинския президент и неговата съпруга и висши духовници. Володимир и Олена Зеленски се включиха в церемония при мемориал край украинската столица, за да отдадат почит на загиналите защитници на Украйна.

Киев е необичайно тих в деня на украинския национален празник. Пусти са улиците и в други градове, където беше наложен вечерен час, включително във втория по големина град Харков. Масовите прояви за Деня на независимостта бяха забранени поради опасения, че Русия може да използва повода и да нанесе въздушни удари.

Тишина и в Москва - с изключение на редовните съобщения за оперативната ситуация, руски официални представители и медии почти не отбелязват шестия месец от наричаната от тях "специална военна операция" в Украйна.

Световни лидери поздравиха Украйна за празника и изразиха подкрепата си за страната. Британският премиер в оставка Борис Джонсън изненадващо пристигна на посещение в Киев в израз на подкрепа към украинския народ.

В Брюксел европейските институции грейнаха в цветовете на украинското знаме. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен участва в проява в центъра на белгийската столица, където символично беше разпънат огромен украински флаг. Най-известната статуя в Брюксел "Манекен Пис" беше облечена в традиционна украинска носия.

 

 

Станете почитател на Класа