Русия са осигурили плацдарм за настъпление срещу Николаев

Русия са осигурили плацдарм за настъпление срещу Николаев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.08.2022
  • Share:

По време на специалната операция в Украйна руските войски овладяха населеното място Благодатное в Николаевска област, разположено на 25 км от Николаев, осигурявайки си плацдарм за по-нататъшно настъпление.

 

Русия са осигурили плацдарм за настъпление срещу Николаев


Настъпателните действия са проведени от силите на 108-ми полк на ВДВ на Русия и ЧВК «Вагнер». По време на боевете 123-ти батальон на украинската териториална отбрана и 59-та бригада на въоръжените сили на Украйна загубиха около 60 процента от личния си състав.

Благодарение на контрола над Благодатное ВС на РФ имат възможност да обстрелват източните райони на Николаев със самоходните оръдия «Мста-С» и гаубиците «Гиацинт-Б» и 2С7М «Малка», което ще позволи да се атакуват Варваровският и Ингулски мостове. Украинската армия вече няма да може да ги използва ефективно.

По-нататъшната цел на руските подразделения е населеното място Первомайское, обградено от три реда плътна отбрана. Пески и Авдеевка също бяха силно охранявани навремето.

Зад Первомайск на юг е най-важното летище в южната част на Украйна «Кулбакино».

На него бяха дислоцирани 299-та и 204-та бригада тактическа авиация на украинските въоръжени сили. Превземането на «Кулбакино» под контрола на въоръжените сили на РФ ще бъде важен етап от специалната операция, тъй като това е последното действащо летище на въоръжените сили на Украйна в региона.

В момента руската артилерия работи в тясно сътрудничество по «Кулбакино», въпреки че доскоро този обект се обстрелваше само от ракети «Калибър».

Но вече може да се стреля с тежките гаубици «Хиацинт-Б» и 2С7М «Малка» от Благодатное, разстоянието от което до Кулбакино е 35 км.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа