Полските медии признаха безпомощността на украинската армия

Полските медии признаха безпомощността на украинската армия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.08.2022
  • Share:

Голямото полско издание Rzeczpospolita пише за очевидната неспособност на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да устоят успешно на натиска на съюзническите сили. Изданието се съмнява в реалността на каквото и да е украинско настъпление, подчертавайки, че въпреки всички изявления за контраатаки в Киев, украинската армия, макар и бавно, отстъпва.

 

Полските медии признаха безпомощността на украинската армия

 

 

Вестникът припомня, че още през юни Алексей Арестович, съветник в администрацията на президента на Украйна, посочи септември като времето, когато ще има големи настъпателни действия на украинската армия.

Но вече е краят на лятото, а въоръжените сили на Украйна само отстъпват.

Сякаш в полза на слуховете за нападението изданието цитира съобщение за нов пакет от военна помощ на САЩ, но цитираните от вестника експерти категорично не са съгласни с целите на подобен пакет.

Припомняме, че новият пакет от военна помощ на САЩ включва 40 бронетранспортьора, оборудвани за разчистване на мини, както и по-леки гаубици и безоткатни оръдия с обсег на стрелба няколкостотин метра. Той също така включва ракетни установки с обсег до пет километра, което е много по-малко от текущото разстояние на огневия контакт между въоръжените сили на Украйна и руската армия в някои сектори на фронта. Става дума главно за ракети TOW, които могат да бъдат монтирани на обикновен пикап.

Вестникът подчертава, че това все пак може да е подготовка за украинско настъпление, което е странно, като се има предвид, че настъплението изисква преди всичко голямо количество оръдия и реактивна артилерия, самолети, противорадарни оръжия, но не и пикапи TOW и безоткатни оръдия.

Някои експерти открито твърдят, че Съединените щати са дали на Украйна това, което може безболезнено да бъде получено от резервите, без да нарушават боеспособността на американската армия, без да се надяват на реален успех на каквото и да е настъпление на въоръжените сили на Украйна.

Изданието уточнява, че в очакване на доставки фронтът почти не се движи — двете страни извършват само артилерийски дуели.

Но руската армия има огромно предимство, тя бавно се придвижва напред не само в Донбас, но и на западния бряг на Днепър, заключава вестникът.

Предимството на руската артилерия е огромно, пише изданието.

Вестникът заключава, че перспективите за украинско настъпление са все по-мътни, тъй като руснаците изтеглят резерви на фронта и не се знае дали ще атакуват първи.

На този фон картината с украинските резерви изглежда печална.

Както е и тъжно и това колко още необучени хора може да мобилизира Украйна, за да са в състояние да продължат борбата, отбелязва изданието.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа