Руските служби за сигурност задържаха в Калининград член на „Азов“, планирал терористични актове

Руските служби за сигурност задържаха в Калининград член на „Азов“, планирал терористични актове
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.08.2022
  • Share:

Той подготвял диверсии и терористични действия срещу съоръженията на Балтийския флот на ВМФ на Русия и военнослужещи, както и летище Храброво“, се казва в съобщение на Федералната служба за сигурност

 

 

В Калининград е задържан 55-годишен местен жител, който според ведомството е сътрудничел със забранения в Русия украински полк "Азов", като е подготвял диверсии в пристанища на руския Балтийски флот, на местното летище "Храброво" и срещу руски военни. Това съобщи Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия, информира руската редакция на Би Би Си, като се позова на ТАСС.

Според службите заловеният е роден през 1967 г., гражданин на Русия.

"Азов" е едно от многото подразделения на украинската Национална гвардия. Ако се съди по структурата на украинската армия, задачите му не предполагат да организира нападения в чужбина. По данни на западни журналисти такива акции могат да извършват украинските Сили за специални операции.

ФСС съобщава, че в скривалище на задържания е открито взривно устройство с мощност около 5 кг тротилов еквивалент, компоненти за направа на експлозивни устройства, кореспонденция с членове на "Азов", забранени символи и литература.

Според ФСС той бил ръководен от хора в Украйна. Задържаният давал самопризнания. Разказал например пред камера, че членове на "Азов" настояли да бъде взривен обект на Балтийския флот в село Переяславское.

По думите му той писал през март т. г. чрез социална мрежа на украинския зам.-вътрешен министър Антон Герашченко, а в края на юли го потърсили представители на "Азов" и му дали инструкции как да изготви самоделно взривно устройство.

Не се съобщава с каква цел е писал първоначално задържаният на Герашченко.

Украинските власти настояват, че "Азов" е част от структурата на въоръжените сили на Украйна и няма никаква разлика между бойците му и останалите военнослужещи. Той е създаден на базата на едноименния доброволчески батальон, членовете на който в началото на конфликта в Донбас бяха обвинявани, че изповядват радикални и нацистки идеи, отбелязва Би Би Си.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа