Един от двата реактора на Запорожката АЕЦ отново работи

Един от двата реактора на Запорожката АЕЦ отново работи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.08.2022
  • Share:

Един от двата енергоблока на Запорожката атомна електроцентрала, които днес бяха изключени от електропреносната мрежа след обстрел от украинската армия, отново беше пуснат, заяви ръководителят на военно-гражданската администрация на контролираната от Русия част на Запорожка област Евгений Балицки, цитиран от БТА.

 

„Днес в резултат на удар от страна на украински въоръжени формирования по електропроводи в района на Запорожката АЕЦ избухна пожар в охраняемата зона ВЛ 750 кВ. Пожарът предизвика късо съединение в електропроводите. Аварийната релейна защита на АЕЦ-а се задейства и два енергоблока бяха изключени, след което Запорожка област остана без електрозахранване. Веднага след ликвидирането на пожара един от блоковете заработи отново“, написа Балицки в Телеграм.

Той добави, че се работи по възстановяването на електрозахранването в Запорожка област и по пускането на втория енергоблок на Запорожката АЕЦ, изключен от мрежата. По думите му електрозахранването на всички градове и области в региона е възстановено.

Работници от Запорожката АЕЦ, предавали информация на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), ще бъдат изпратени в Донецката народна република, където да бъдат съдени, заяви Балицки.

Той каза, че задържаните са дали показания, а един от тях е бил свързан със ССУ. „Неговата дейност е била насочена не само в политическа посока, но и в терористично направление – към действия за дестабилизиране на работата на ядрен обект“, заяви Балицки.

Украинската държавна компания „Енергоатом“ каза, че прекъсването на въздушна линия към украинската енергийна система от руснаците е довело до промени в работата на Запорожката атомна електроцентрала, като се е стигнало до пълното й изключване от енергийната мрежа, предаде УНИАН.

В съобщението беше посочено, че за момента няма забележки относно работата на системите за автоматизация и безопасност.

Радиационният фон в близкия град Енергодар е 10,4 микрорентгена на час, което съответства на естествения фон.

Прекъсването на електроснабдяването на Запорожката АЕЦ поражда сериозна тревога, тъй като това може да доведе до спиране на охлаждащите системи, които са от съществено значение за безопасното функциониране на реакторите, а аварийните дизелови генератори понякога са ненадеждни, отбелязва Асошиейтед прес.

Украйна не може да затвори своите атомни електроцентрали по време на войната, защото силно разчита на тях. Петнайсетте реактора в четирите АЕЦ-а осигуряват около половината електричество на страната. Продължаващите бойни действия близо до работеща атомна електроцентрала обаче тревожат много експерти, които се страхуват, че евентуално повреждане на ядрено съоръжение може да доведе до катастрофа.

Запорожката АЕЦ - най-големият ядрен обект в Европа, е осигурявала над 20 процента от нуждите от електричество на Украйна. Ако тя излезе от строя, това би създало нови проблеми на украинското правителство, което вече се готви за тежка зима в условия на война и възможен значителен недостиг на енергия, посочва Ройтерс.

Русия, която нахлу в Украйна през февруари, завзе централата през март и оттогава я контролира. АЕЦ-ът обаче продължава да е обслужван от украински техници от „Енергоатом“. Москва и Киев взаимно се обвиняват за обстрели срещу обекта, подхранвайки опасенията от потенциал за ядрено бедствие.

"Днес, 25 август 2022 г., поради пожари в депата за сгурия на Запорожската ТЕЦ, разположена близо до Запорожската АЕЦ, последната (четвърта) комуникационна линия на ЗАЕЦ с енергийната система на Украйна-ПЛ - 750 кВ ЗАЕЦ-"Днепровска" - беше изключена два пъти. Преди това три други комуникационни линии бяха повредени по време на руски обстрел. Вследствие на това два работещи енергоблока на централата бяха изключени от мрежата. По този начин действията на нашествениците доведоха до пълното изключване на ЗАЕЦ от електропреносната мрежа - първото в историята на централата", заяви компанията.

Станете почитател на Класа