Пристигащи в Русия украинци ще получават месечна помощ от 10 хил. рубли

Пристигащи в Русия украинци ще получават месечна помощ от 10 хил. рубли
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.08.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин подписа в събота указ за предоставяне на финансова подкрепа на хора, които са напуснали територията на Украйна, за да отидат в Русия, включително пенсионери, бременни жени и хора с физически увреждания, предава Ройтерс.

Указът, публикуван на портала на правителството, определя месечни пенсионни плащания от 10 хил. рубли (170 долара) за хората, които са били принудени да напуснат територията на Украйна от 18 февруари насам. Хората с физически увреждания ще имат право на същата парична подкрепа, а бременни жени ще получават еднократна финансова помощ.

Според указа плащанията ще получават граждани на Украйна и на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики, две отцепнически територии от Източна Украйна, подкрепяни от Русия, които бяха признати от страната за независими през февруари. Ходът беше осъден от Украйна и Запада, като незаконен.

На 18 февруари Путин нареди всеки човек, който пристига в Русия от Донецк и Луганск, да получава плащане от 10 хил. рубли.

Москва дава на украинците руски паспорти в рамките на определяни като незаконни от Украйна и САЩ усилия да анексира окупирани от нея територии. Според Киев и Вашингтон това е империалистко завзеване на земя от Русия.

Русия твърди, че провежда специална военна операция, за да се защити и да брани рускоговорещото население, което според нея е преследвано от украинските власти. Киев отрича тези обвинения.

Станете почитател на Класа