The Paper: Специалният гост в резиденцията на Путин е сигнал за Запада

The Paper: Специалният гост в резиденцията на Путин е сигнал за Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.08.2022
  • Share:

Путин посрещна важния гост по специален начин в резиденцията си в Сочи. Такъв красноречив прием трябва да бъде сигнал за западните страни. Това пишат авторите от китайското издание The Paper.

 

The Paper: Специалният гост в резиденцията на Путин е сигнал за Запада

 

 

Специален етикет

Наскоро Путин прие специален гост в резиденцията си «Бочаров ручей» в Сочи — руският президент направи това с особен етикет, твърдят китайските анализатори. Когато колата на посетителя се приближи до верандата, Путин вече стоеше на вратата.

„Вратата на автомобила се отвори, гостът видя, че Путин го чака и забърза по стълбите. Те се усмихнаха и се ръкуваха, след което се прегърнаха и позволиха на пресата да ги снима заедно. След това Путин даде знак на госта да влезе“, описват церемонията по посрещането китайските анализатори.

Според тях това било като среща със стар приятел, който отдавна не е поглеждал към светлината. Срещата е поразително различна от тази на Путин със западните лидери — понякога те се оплакваха, че трябва да чакат руския президент половин час или дори час. В случая самият глава на Руската федерация чакаше посетителя на верандата.

„Кого поздравява Путин така? Президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев“, разкриха интригата китайски журналисти.

Три детайла от срещата

The Paper: Специалният гост в резиденцията на Путин е сигнал за Запада

 

 

Що се отнася до комуникацията между двамата президенти, китайските анализатори обръщат внимание на три подробности.

Първо, това е вече споменатият по-горе специален етикет, с който Путин се срещна с казахстанския си колега. Путин е много учтив и услужлив към госта си.

Вторият детайл е речта на Путин.

Той благодари на Токаев за приетата покана и отбеляза, че срещата несъмнено ще даде нов тласък за развитието на основаното на доверие стратегическо партньорство между страните.

„Токаев е един от чуждестранните лидери, които най-често се срещат с Путин в последно време.

Това свидетелства за някакви „специални“ отношения между Русия и Казахстан, както и между Путин и Токаев“, заключават наблюдателите на The Paper.

И накрая, третият детайл е казаното от казахстанския лидер.

 

The Paper: Специалният гост в резиденцията на Путин е сигнал за Запада

 

 

Той изрази надежда, че президентът на Руската федерация ще може лично да присъства на срещата на върха на ОНД в Казахстан, която ще се проведе през есента.

Така, според китайските анализатори, Токаев подчертава, че няма да следва западната политика за изолиране на Русия.

Освен това главата на Казахстан отбеляза, че неговата страна и Русия са обединени от най-дългата сухопътна граница в света. Няма спор между държавите по този въпрос.

„Затова, разбира се, няма основания за песимистични прогнози относно бъдещето на нашето сътрудничество“, заключи Токаев.

Какво означава това?

Както отбелязват авторите на The Paper, преговорите са били ползотворни, а Путин и Токаев се държали приятелски. Резултатите от срещата между Путин и Токаев според китайските експерти са много красноречиви. Страните се договорили за редица съвместни дейности, включително военни учения под егидата на Организацията на Договора за колективна сигурност.

Освен това сътрудничеството в търговията ще бъде продължено и разширено. И накрая, през октомври Русия и Казахстан ще отбележат 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, тази дата се планира да бъде широко отбелязана.

Западът би искал да види проблеми в отношенията между Москва и Нур-Султан и те наистина имат някои разногласия. Не бива обаче да се преувеличава ситуацията: между Русия и Казахстан няма такива трудности, които да са неразрешими, а връзките между страните остават силни.

„Вие просто искате да видите проблем в отношенията между Русия и Казахстан, но проблем няма“, обръщат се китайските анализатори към западните лидери.

А специалният етикет, с който Путин посрещна колегата си от бившата съветска република, красноречиво говори за тясното сътрудничество на страните и доброто отношение на техните лидери един към друг.

Това е сигнал към Запада, че между Русия и Казахстан всичко е наред.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа