„Пушечното месо“ в Украйна започва да протестира 29.08.2022, 06:47 43204 коментара

„Пушечното месо“ в Украйна започва да протестира 29.08.2022, 06:47 43204 коментара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.08.2022
  • Share:

На уебсайта на Зеленски се появяват десетки петиции с молби и искания да се позволи на мъжете да напуснат страната, молбите на майките се игнорират от властите. Властите призовават всички на фронта! Зеленски, в отговор на петициите, заяви, че ще позволи освобождаването на мъже на възраст 18-60 години без военен опит само след като се отмени военното положение.

А Вениславски, член на комисията на Радата по въпросите на националната сигурност, каза: „Досега този въпрос не е решен. Дали ще се реши в близко бъдеще - нямам такава увереност, предвид дискусионността и спешността... Но жените, които не се регистрират на военен отчет преди 1 октомври, няма да бъдат ВЕДНАГА обект на тежки санкции.

От август граничната служба внезапно спря да пуска студенти, обучаващи се в чужди университети - точно преди началото на учебната година. Освен това миналата седмица Върховната рада прие законопроект № 7431, който забранява на заподозрените в редица военни престъпления, включително неподчинение, неизпълнение на заповеди, дезертьорство, предаване в плен и т.н., да бъдат освобождавани под гаранция до съдебната присъда.

Освен това, както стана известно, във Върховната рада вече се появи нов проектозакон, който предвижда мобилизиране на мъже с увреждания от трета група, но с тяхно „съгласие“.

Мъжете очакваха отстъпки, особено след появата на законопроекта на народния депутат Георги Мазурашу, който логично заявява, че „на фронтовата линия се изпращат немотивирани, насилствено мобилизирани граждани, които създават ненужни проблеми на фронта - те могат да провалят подразделението, да подведат колегите си в решаващ момент, могат да напуснат позицията, да избягат, да се предадат или дори по-лошо."

Изхождайки от това, Маузрашу предложи да се вземат само онези, които са готови да служат „за пушечно месо“, а останалите да се включат в задължителни форми на трудова повинност в тила.

Тогава министърът на икономиката Юлия Свириденко съобщи, че от 1 октомври кабинетът на министрите разрешава на представители на бизнеса, „които нямат задължения по данъци и такси към бюджета, чиято средна заплата е най-малко 20 000 UAH, до 10% от персонала (но не повече от 10 души от фирмата едновременно) да напускат страната по искане на работодателя“. Вярно, те ще имат право да заминават само за 7 дни и само в командировки след регистрация на платформата „Дія“.

Въпреки сложността на предложената "под формата на експеримент" процедура, много украински мъже реагираха на нея с радост, започвайки подготовка за евакуацията. Обаче дори приблизителните оценки на броя на онези, които могат да напуснат страната, уплаши тези, които държат мъжкото население като заложник и пушечно месо.

Това е особено вярно за моряците и IT хората. Между другото, Forbes направи лоша услуга на украинците , като пресметна, че в случай на отваряне на границата с Украйна ще бъдат „изтеглени“ от 27 хил. до 118 хил. ИТ специалисти, а това е загуба от $1 млрд. до $4,8 млрд. приходи от износ.

Разбиира се, ИТ специалистите (това са почти 250 000 официално заети) пак няма да носят печалба на държавата, дори ако просто са напъхани под снарядите на "Слънцепек". Както уверява Forbes, тази категория украинци е най-протестираща срещу „руската агресия“ и срещу всякакви компромиси с Москва, но в същото време е най-готова да емигрира.

Надеждите за бягство и измъкване засега спря Арестович, който обяви присъдата: „Всички моряци и„ работници мигранти “не трябва да очакват специални отстъпки до края на войната - имаме нужда от всички тук за икономическа и военна защита. Ще има някои отстъпки за определени категории, тенденцията ще продължи, но няма да стане толкова широка, колкото всички очакват.“

Наред с това изглежда министър-председателят Шмихал е склонен да позволи на моряците да напускат.

Така че все още има три изхода: да се откупите (днес цената на „откупа“ достигна 5000 долара), да продължите да се криете в села или наети апартаменти, да се опитате да отидете в чужбина срещу пари/рушвет. Освен това напоследък се увеличи броят на желаещите да пътуват до Русия, поради което започнаха проблемите с добре познатия „коридор“ във Василевка.

Властите отговарят с пресинг върху лекарите, както и масови хайки. Например в Деня на независимостта в Черкаси бяха извършени хайки в общежитията, където живеят вътрешно разселени лица, и на мъжете поголовно бяха връчени повиквателни на всички без изключение.

В резултат на това мъжете решиха да протестират. Най-напред протестират с юмруци. На 26 август в одеската Аркадия имаше масово сбиване между полиция и младежи, на които насила бяха връчени призовки. В социалните мрежи нашумя видео, как млад мускулест галичанин бие полицай, който се опитал да му връчи призовка.

И така, моряци, студенти и други категории от мъжкото население, които не подлежат на призив по сега действащия закон за мобилизация, обявяват на 29 август протестен митинг на ГКПП Шегини на украинско-полската граница с искане за разрешение за напускане.

Протестиращите посочват, че не искат да бъдат подложени на пресинга на мобилизацията, ако Зеленски не обявява война, а само крещи и вие за нея. Студентите заявяват, че съгласно член 33 от Конституцията на Украйна заминаването на мъже в чужбина може да бъде забранено само със закон, докато заминаването на студенти е забранено с постановление на кабинета и, както пишат юристите, „на студентите дори не е било забранено, но не е и предвидено преминаването на такава категория лица в правилата за преминаване на държавната граница по време на военно положение.

Моряците открито заявяват, че забраната за пътуване води до факта, че техните места на корабите вече са заети от моряци от Русия, Беларус и Казахстан. Протестиращите искат подкрепа от медиите, социалните мрежи и най-вече за привличане на вниманието на европейските журналисти към акцията.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа