Отложиха изстрелването на "Артемис 1" заради проблем с двигател и открита пукнатина

Отложиха изстрелването на "Артемис 1" заради проблем с двигател и открита пукнатина
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.08.2022
  • Share:

 

Има и проблем с един от четирите огромни двигателя RS-25, който екипът също отстранява в момента

 

Открита е пукнатина в междинния резервоар - част от ракетата "Артемис 1", която свързва резервоарите за течен водород и течен кислород. В момента инженерите оценяват проблема, пише Би Би Си, цитира Нова.тв

Възникнал е и проблем с един от четирите огромни двигателя RS-25, който екипът също отстранява в момента.

Минути след установяването на авариите, обратното броене за изстрелването на ракетата беше спряно. Следващата възможна дата за излитането на „Артемис“ е в петък, като времевият прозорец е дълъг около два часа. Ако ракетата бъде изстреляна тогава, мисията ще продължи 42 дни.

Инцидентът става около час преди планираното изстрелване на ракетата към Луната. Това е най-мощното превозно средство, разработвано някога от НАСА. То е част от мащабен проект, чиято цел е изпращане на пилотирана мисия до Марс.

Както вече писахме, най-мощната космическа ракета, която някога е напускала Земята, ще направи 50-годишен времеви скок в небесата, когато се издигне от стартовата площадка във Флорида. Това е една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството на Луната за първи път от 1972 г., пише в. Гардиън.

Artemis 1, включваща Orion - шестместна капсула за изследване на дълбокия космос, която е висока 98 метра и тежи 2 600 тона, трябва да излети в 8.33 сутринта ET (15:33 часа българско време) от стартовия комплекс Кейп Канаверал, който организира лунните мисии на Аполо преди половин век.

Освен грандиозното шоу, което се очаква да привлече стотици хиляди зрители на космическото крайбрежие на Флорида, НАСА има желание да покаже напредъка, който е постигнала в усилията си да изпрати астронавти обратно на Луната.

Планираният тестов полет за понеделник, който има двучасов прозорец за изстрелване, ще продължи 42 дни, като ще облети Луната и два пъти ще прелети изключително близо до нея.

Екипаж на Orion няма да има, ще са поставени специални манекени в скафандри, което ще позволи на НАСА да оцени как скафандрите от ново поколение реагират на радиацията. Поставена е и мека играчка Snoopy, която ще се носи около капсулата като индикатор за нулева гравитация.

Междинен втори тестов полет, Artemis II, е планиран за май 2024 г., превозвайки четиричленен екипаж до Луната и обратно без да кацне на нея. Това ще стане за първи път от Аполо 17 през декември 1972 г.

Първото пътуване на SLS-Orion на мисия, наречена Artemis I, има за цел да изпробва превозното средство с тегло хиляди тонове, преди НАСА да го счете за достатъчно надеждно, за да превозва астронавти.

Обявена за най-мощната и сложна ракета в света, SLS представлява най-голямата нова система за вертикално изстрелване, изградена от американската космическа агенция, след като Saturn V летеше по време на лунната програма Apollo през 60-те и 70-те години на миналия век.

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа