Франция се готви за тотално спиране на газовите доставки от Русия

Франция се готви за тотално спиране на газовите доставки от Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2022
  • Share:

Франция е била подготвена за сценарий с ново намаляване на руските газови доставки, заяви министърката на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше, цитирана от Ройтерс. Тя каза това, след като вчера "Газпром" обяви, че от утре, 1 септември, изцяло ще спре доставките за френската група "Анжи" (Engie).

"Русия използва газа като военно оръжие и използва претекста за прилагането на договорите от страна на "Анжи", за да намали още повече снабдяването на Франция, което вече беше свито драстично", посочва министърката в комюнике.

"Франция се е подготвила за този сценарий от пролетта: запълването на газохранилищата се очаква да достигне максимума до около две седмици", увери Пание-Рюнаше, като допълни, че вносът е бил диверсифициран, така че сега страната зависи от руския газ само на 9 процента спрямо 17 на сто преди войната в Украйна.

По думите й енергийната пестеливост е най-добрият отговор на енергийната и климатична криза, през която преминаваме в момента.

"Газпром" е намалил доставките на газ за френската енергийна корпорация "Анжи" заради неплащане на юлските доставки в пълен обем, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на руската компания. Холдингът е уведомил "Анжи", че доставките на газ ще спрат изцяло от 1 септември, докато не бъде извършено пълно заплащане.

"Газпром" твърди, че към края на работния ден на 30 август "Газпром експорт" не е получил в пълен обем плащанията за газа, доставен на френската компания през юли по действащите договори и в съответствие с указа на руския президент от 31 март 2022 г.

Решението на "Газпром" беше оповестено ден преди предвиденото за днес спиране на подаването по газопровода "Северен поток-1" за профилактика.

"Анжи", която участва с дял от 9 процента в холдинга "Норд стрийм" (Nord Stream), не пожела да коментира спирането на "Северен поток-1".

Доставките на "Газпром" за "Анжи" са намалели значително от началото на войната в Украйна до около 1,5 тераватчаса месечно напоследък спрямо общо 400 тераватчаса годишно в Европа, обяви вчера френската енергийна компания. "Анжи" вече е осигурила необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си нужди, и е въвела множество мерки, за да намали значително всякакви преки финансови и физически въздействия, които биха могли да възникнат в резултат на прекъсване на доставките на газ от "Газпром ", се казва в съобщението.

Помолена да коментира съобщението на "Газпром", френската министър-председателка Елизабет Борн изтъкна, че клиентите на "Анжи" трябва да бъдат спокойни, тъй като компанията има други източници за снабдяване, освен руския газ.

"Като цяло, опитваме се да се организираме и да се подготвим за случай на тотално спиране на газовите доставки от Русия", допълни тя в интервю за телевизия Монте-Карло Те Ем Се (TMC).

Станете почитател на Класа