Жозеп Борел: Прекратихме споразумението за облекчен визов режим с Русия

Жозеп Борел: Прекратихме споразумението за облекчен визов режим с Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2022
  • Share:

"Според него решението ще позволи да се дават визи на индивидуална основа след задълбочена оценка на всеки отделен случай и особено на конкретни групи хора", тъй като ЕС не иска да губи връзки с руснаците, които не подкрепят войната в Украйна

 

 

Министрите на външните работи на Европейския съюз се споразумяха в сряда да прекратят напълно споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, което прави по-трудно и по-скъпо влизането на руски граждани в ЕС. Това заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс и БНР.

"Ние се споразумяхме за пълно спиране на споразумението между Европейския съюз и Русия за облекчаване на визовия режим“, каза той на пресконференция в края на двудневната среща на външните министри в Прага.

"Това значително ще намали броя на новите визи, издавани от страните членки на ЕС. Ще бъде по-трудно, ще отнема повече време", добави Борел.

Според него "днешното решение ще позволи да се предоставят визи на индивидуална основа след задълбочена оценка на всеки отделен случай и особено на конкретни групи хора", тъй като единният блок не иска да губи връзки с руснаците, които не подкрепят войната на тяхната държава срещу Украйна.

Дипломати казаха пред Ройтерс, че министрите от ЕС обаче все още не могат да се споразумеят за незабавна обща забрана на визите за пътуване на руските граждани, тъй като държавите членки са разделени по въпроса.

Борел каза, че има значително увеличение на преминаванията на границите от Русия към съседните държави от средата на юли.

"Това се превърна в риск за сигурността на тези съседни държави. В допълнение към това видяхме много руснаци да пътуват за почивка и пазаруване, сякаш в Украйна не бушува война," обясни Жозеп Борел.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа