Антъни Блинкен призова Сърбия да позволи провеждането на Европрайд

Антъни Блинкен призова Сърбия да позволи провеждането на Европрайд
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2022
  • Share:

Адвокатът Чедомир Стойкович е внесъл в Скупщината на Сърбия инициатива за освобождаване от длъжност на президента Александър Вучич заради "противоконституционната забрана"

 

Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова Сърбия да позволи провеждането на Европрайд, съобщава белградският вестник "Данас". "Свободата на мирно събиране и изразяване са съществени компоненти на здравата демокрация, написа Блинкен в Туитър, добавяйки, че правата на ЛГБТ общността са човешки права.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви през уикенда, че Европрайд, планиран за 12-18 септември в Белград, няма да се състои. По-късно Вучич каза, че промяна на това решение няма да има, дори и да го призове самият американски президент Джоузеф Байдън.

Белградската агенция Бета съобщи, че адвокатът Чедомир Стойкович е внесъл в Скупщината на Сърбия инициатива за освобождаване от длъжност на президента Александър Вучич за "противоконституционната забрана" на провеждането на Европрайд в Белград.

В инициативата Стойкович посочва, че президентът няма конституционни правомощия да забранява или позволява каквито и да било публични събирания. Свободата на публично събиране е неприкосновено право на гражданите, което не може да се ограничава по каквато и да било причина, освен тези, които са посочени в конституцията (сигурност, здраве, морал, права на другите).

В противоречие с конституцията президентът отне правомощията за осъществяване на правото на публично събиране от правителството, а след това така узурпираните правомощия използва, за да наруши правата на граждани по член 54 от конституцията и да им забрани публично събиране, се посочва в инициативата.

Оценява се, че с тези действия президентът установява опасен прецедент и е необходимо Конституционният съд по искане на една трета от депутатите да установи посочените нарушения на конституцията, а след това Народната скупщина да освободи от длъжност президента.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа