Путин дълги години предупреждава арогантния Запад

Путин дълги години предупреждава арогантния Запад
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2022
  • Share:

Можеха ли да бъдат избегнати боевете в Украйна? Военният експерт Даниел Дейвис, пишещ за 19FortyFive, посочва, че арогантността на Запада и нежеланието на Зеленски да взема информирани решения са обрекли Киев на конфликт, който е можело да бъде избегнат.

 

Превод от 19FortyFive, САЩ:

 

Западът като цяло и в частност украинският президент Володимир Зеленски се поддадоха на арогантността си и съзнателно отхвърлиха редица мерки и отстъпки, които биха избегнали военните действия.

За да разберем как точно Украйна и Западът са могли да предотвратят военните действия, е необходимо да разберем защо Русия толкова се страхуваше от разширяването на НАТО, особено в Украйна.

Пътят към този конфликт започна преди повече от 15 години.

За първи път Русия отправи завоалирана заплаха към Запада през февруари 2007 г. Путин беше поканен на годишната Мюнхенска конференция по сигурността, на която присъстваха държавни глави и висши служители на отбраната от десетки държави.

В речта си Путин смути западните делегати с дълъг списък от руски недоволства срещу Запада, но когато стана дума за разширяването на НАТО, тонът стана още по-груб.

Путин нарече разширяването на НАТО на изток червена линия и «сериозна провокация» и риторично попита: «Към кого е насочено това разширяване?»

Освен това той цитира реч от 1990 г. на бившия генерален секретар на НАТО Манфред Вернер:

„Самият факт, че сме готови да не разполагаме войски на НАТО извън територията на Германия, дава на Съветския съюз твърди гаранции за сигурност.“

След това добави: «Къде са тези гаранции?»

След като НАТО обеща членство на Грузия и Украйна на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., Путин незабавно предупреди, че всеки опит за разширяване на НАТО до границите на Русия ще се разглежда като «пряка заплаха».

През март 2014 г., след като Русия присъедини Крим, Путин заяви, че тези стъпки са продиктувани от «изявленията на Киев за скорошно влизане в НАТО».

Това ще създаде „не илюзорна, а съвсем реална заплаха за целия юг на Русия“, предупреди той.

През декември 2021 г. Путин изпрати на Запада последния и недвусмислен сигнал колко далеч е готов да стигне, за да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО.

«Алиансът е на прага на нашия дом — подчерта Путин. — Те трябва да разберат, че просто няма къде да отстъпим повече. Мислят ли, че ние просто ще гледаме?»

На фона на разполагането на 175 000 войници до украинските граници Путин даде да се разбере, че ще предприеме действия, ако Западът продължи да въвлича Украйна в НАТО:

„Ако агресивната линия на нашите западни колеги продължи, ние ще предприемем адекватни военно-технически мерки и ще реагираме остро на недружелюбните стъпки», каза руският лидер.

След толкова много години на все по-остри предупреждения, никой на Запада няма да може да твърди, че действията на Путин са го изненадали.

Но както Путин действа в интерес на Русия, така и САЩ и Европа трябва да действат в свой собствен интерес.

Ако отказът да поканим Украйна в НАТО вреди на националната ни сигурност, тогава може би беше правилно да пренебрегнем предупрежденията на Путин.

Ако, от друга страна, членството на Украйна в НАТО подкопава сигурността на Запада, тогава каквито и заплахи да беше отправил Путин, ние трябваше да оттеглим поканата.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа