Решението на «Газпром» обезкуражи Европа

Решението на «Газпром» обезкуражи Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2022
  • Share:

Русия обяви временно спиране на «Северен поток», съобщава Bloomberg. Потокът е напълно спрян. Няма алтернатива на руските доставки на синьо гориво, така че Европа рискува да изпадне в сериозна рецесия.

 

Превод от Bloomberg, САЩ: 

 

Нарастват опасенията, че Русия ще удължи спирането на тръбопроводите

Европа ще бъде оставена на милостта на времето поради спиране на газа

 

В сряда тръбопроводът «Северен поток», който е ключов източник на природен газ за Европейския съюз, ще спре работа за три дни. В тази връзка нарастват опасенията, че Москва ще намери нова причина да ограничи доставките и тогава целият регион ще бъде оставен на милостта на времето.

При най-неблагоприятния сценарий Русия ще спре напълно доставките на газ в региона по време на ранните студове. Има малко алтернативи на руските доставки и търсенето на отопление в такава ситуация ще нарасне рязко. Съответно цените също ще се повишат до нови висоти, което може да доведе до нарастване на социалното напрежение и да отслаби решимостта на Европа да подкрепи Украйна.

«Газпром» говори за необходимостта от извършване на планова поддръжка и проверки на компресорната станция на «Северен поток».

Кремъл посочва с пръст Европа и твъррди, че санкциите са единствената пречка, която пречи на газта да се изпомпва по „Северен поток“.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент, заяви във вторник:

„Има гаранция, че нищо не пречи на доставките, освен технологичните проблеми, причинени от санкциите“.

Германия се оказа в епицентъра на кризата. Това е мястото, където «Северен поток» се свързва с европейската газова мрежа. Домакинствата и предприятията в тази страна са силно зависими от руските доставки на гориво, тъй като Германия разчита на енергия от Русия от десетилетия.

Германия работи усилено за разнообразяване на структурата на своя горивен и енергиен микс. Страната възобнови работата на въглищните електроцентрали и възнамерява да разшири работата на останалите си атомни електроцентрали.

Освен това бърза да свърже първите си плаващи терминали за втечнен газ към мрежата, като възнамерява това да стане през зимата.

«В състояние сме да се справим със заплахите от Русия, която използва газа в стратегията си срещу Украйна», каза Шолц във вторник.

«Готови сме. И това е добра новина».

Германските газохранилища са пълни на 83%. Но дори и при 95% запълване, което е целта, ще има по-малко от три месеца газ за отопление, промишлени нужди и производство на електроенергия, ако Русия напълно прекъсне доставките, твърдят експерти.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа