Guardian: Възложиха на британските полицаи да се отнасят към журналистите като към престъпници и експремисти

Guardian: Възложиха на британските полицаи да се отнасят към журналистите като към престъпници и експремисти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2022
  • Share:

Сред британските полицаи се разпространява предписание от ръководството, според което правоохранителите трябва да съобщават на началството си за връзките си с журналисти, пише The Guardian. По такъв начин, както отбелязва изданието, излиза, че на полицаите им е възложено да действат с представителите на СМИ така, както при общуване с осъдени престъпници и екстремисти.

Тази мярка вече е въведена на някои места и се прилага в съответствие с разпоредбите на Колегията на полицаите, която определя стандартите за правоприлагане. Освен това тази инициатива, която се реализира като част от усилията за борба с корупцията, стана известна случайно, отбелязва изданието.

 

Сдружението на редакторите обаче заяви:

„Включването на журналисти в списъка на „лицата, за връзките с които трябва да се съобщава в препоръката за борба с корупцията създава погрешното впечатление, че журналистите се стремят да корумпират или измамят, като по този начин между тази професия и тези, които извършват злоупотреби и правонарушения, върху чието разкриване работят журналистите, се поставя знак за равенство».

 

 

ПП

Станете почитател на Класа