Конспирация: как таен елит във Великобритания дърпа конците на Борис Джонсън

Конспирация: как таен елит във Великобритания дърпа конците на Борис Джонсън
  • Written by:  DW
  • Date:  
    01.09.2022
  • Share:

Изтекла информация от личната кореспонденция на британски учен с бивш шеф на МИ-6 цели умишленото дискредитиране лично на Борис Джонсън и неговото правителство. Следите отново водят към Москва, пише "Политико".

 

 

На пръв поглед Гуитиан Принс, преподавател от Лондонското училище за икономика, е малко вероятна мишена на руските хакери, работещи за политическата дестабилизация на Европа. Но в изтеклата електронна комуникация между учения и негови приятели е участвал и пенсионираният бивш шеф на МИ-6 Ричард Диърлав. Това обяснява нездравословния интерес към личната поща на учения, проявен най-вероятно от руски хакери.

Изтеклата комуникация е публикувана първоначално в крайно десен сайт с цел да се наложи дискредитиращ наратив за британското правителство. Писмата на преподавателя Принс разказват за безобидни баналности от ежедневието му, като семейните обеди в селска Англия, както и за политическите му пристрастия или водени дискусии за Брекзит с неговите приятели. Компанията му се състои от възрастни, но влиятелни членове на английското общество, които са сравнително безпомощни да влияят върху политическите тенденции и настроения във Великобритания.

Пикантните моменти от електронното общуване, което е било проведено отчасти криптирано, са били използвани от руски играчи за разпространяването на конспиративна теория, че Великобритания се управлява от превратаджийски елит, който е инсталирал и контролира Борис Джонсън

Жертвите: и от политическото дясно, и от марксисткото ляво

Аферата, на която брюкселското издание „Политико“ посвещава обширна статия, напомня и за друга предполагаема руска хакерска атака срещу електронната кореспонденция на британския марксистки активист Пол Мейсън. В миналото бившият журналист и политически коментатор е призовавал левите си колеги във Великобритания да подкрепят усилията на страната му, насочени срещу руския президент Владимир Путин. Службите за сигурност разследват и двете хакерски атаки срещу личната поща.  

Изтеклите мейли и на двете жертви, които са от противоположните краища на политическия спектър, са били публикувани първо в крайно десни сайтове. Внушенията на „разкритията“, свързани с преподавателя Принс, били, че бившият шеф на МИ-6 Диърлав, заедно с приближени на ЦРУ по-възрастни привърженици на Брекзит, са осъществили операция по избирането на Борис Джонсън за премиер на Великобритания. Комуникацията всъщност не съдържа нищо, което да доведе до подобни заключения. В случая с Мейсън течът вероятно има за цел лична дискредитация, както и внушението, че интелектуалецът пропагандира тези на британското разузнаване.

Никой не е застрахован от интереса на руските хакери

"Всеки ден Кремъл и свързаните с него участници използват дезинформация, кибератаки и пропаганда, за да объркват и унищожават. Никой не е застрахован от тази заплаха", казва за „Политико“ Рос Бърли, съосновател на Центъра за информационна устойчивост. „Те непрекъснато адаптират нови техники и информационни канали, за да се прицелят в журналисти, политици, държавни служители, учени и представители на гражданското общество с различни операции за оказване на влияние - включително и с т. нар. операции "хакни и пусни."

Бърли прогнозира, че с развитието на войната в Украйна заплахите пред сигурността на информацията ще се увеличават. "Всичко това е насочено към създаване на хаос, подобно на Жокера във филма за Батман "Тъмният рицар", който иска да опожари света. Целта е да се види какво ще се случи."

Други експерти предупреждават, че свързаните с държавни играчи-хакери и онези на свободна практика, които продават информация на властите, често следят LinkedIn и други социални мрежи с фалшиви профили. Целта им е да разберат кой с кого комуникира. След това те атакуват различни хора в приятелски или колегиални общности.

Пикантерии и пропагандни внушения

Изтеклата комуникация съдържа и някои интересни, автентични части. Така например Принс и неговите приятели са обсъждали начини за тайното дискредитиране на тогавашната британска министър-председателка Тереза Мей. Те били разочаровани, че сделката за Брекзит не отдалечава в достатъчна степен Великобритания от Брюксел.

 

Следите на извършителите водят отново към Москва

 

 

Диърлав пък се оплаква от "мафията от нелоялни държавни служители (кардинали на старата църква)", в чиито ръце попаднали преговорите за Брекзит. Бившият високопоставен служител на британското разузнаване дори платил за разузнавателен анализ за въпросните преговарящи. В крайна сметка разговорите по темата приключили с признанието му, че източниците му не разполагат с ценна информация. Със същия резултат приключва и намерението на приятелите да проучат активистка група, бореща се срещу Брекзит.

След теча Диърлав е публикувал статия в "Спектейтър", в която потвърждава автентичността на мейлите. "Няколко граждани, загрижени, че вотът за Брекзит от 2016 г. се подкопава, се срещнаха в една кръчма, за да разберат дали могат да направят нещо по въпроса", пише иронично в нея бившият шеф на МИ-6.

Пореден епизод от информационната война на Русия срещу Запада

Разказът за хакнатите комуникации на британските интелектуалци е поредната история за напрежението на тихия фронт между Русия и Запада. Миналата седмица германското списание „Шпигел“ публикува статия за руската шпионка Мария Адела - Олга Колобова, която е проникнала в средите на служители от средно ниво на НАТО в Италия. Колобова е успяла да поддържа контакт с тях в продължение на години. 

 

 

DW

Станете почитател на Класа