Кремъл: Графикът на Путин не позволява да погребе Горбачов

Кремъл: Графикът на Путин не позволява да погребе Горбачов
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на единствения президент на СССР Михаил Горбачов в събота, тъй като в този ден графикът му е твърде натоварен, стана ясно от изявление на Кремъл.

 

В разговор с репортери говорителят на руския лидер Дмитрий Песков каза, че Путин е отдал почитта си в четвъртък сутринта, като е посетил Централната клинична болница в Москва, където архитектът на перестройката почина във вторник на 91 години. След това президентът е отпътувал за Калининград.

Освен това Песков каза, че събитието в събота ще има "елементи на държавно погребение" - почетен караул и помощ от държавата за организиране на погребението и церемонията.

Путин обаче поднесе лично цветя пред ковчега на Горбачов в Централната клинична болница в Москва.

 

 

 

Първият и последен президент на СССР и настоящият руски президент се видяха за последно публично през 2006 г. като отношенията им охладняха особено след реакцията на Горбачов на нахлуването в Украйна. Михаил Сергеевич призова Путин възможно най-бързо да прекрати кръвопролитието.

 

 

 

Реакцията на Кремъл на смъртта бе сдържана и опитът в нея да не се правят квалификации на дейността на Горбачов накара наблюдатели да я оценят като "студена".

"Михаил Горбачов бе политик и държавник, оказал огромно влияние върху хода на световната история. Той оглавяваше нашата страна в период на сложни, драматични промени, мащабни външнополитически, икономически, обществени предизвикателства. Дълбоко разбираше, че реформите са необходими, стремеше се да предлага свои решения на назрелите проблеми", се казва в съболезнователната телеграма на Владимир Путин от 31 август.

Путин отбеляза и хуманитарната, благотворителна и просветителска дейност, с която бившият президент се занимаваше през последните години.

 

 

 

Горбачов ще бъде погребан - както е волята му - в Новодевичето гробище до съпругата си Раиса, която почина от рак през 1999 г.

Поради санкциите, които са наложени на Русия от Запада на поклонението няма да присъстват западни лидери и чуждестранни гости. Най-вероятно обаче последният съветски президент ще бъде почетен от чуждите посланици, които все още се намират в Москва.

В същото време, когато през април т.г. почина лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски президентът Путин лично отиде на погребението да се прости с него, а руският патриарх Кирил опя скандалния политик.

Станете почитател на Класа