Президентът на Казахстан обяви предсрочни избори и ограничаване на властта си само до 1 мандат

Президентът на Казахстан обяви предсрочни избори и ограничаване на властта си само до 1 мандат
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2022
  • Share:

Токаев обяви амнистия за участниците в януарските протести

 

Касим-Жомарт Токаев, президентът на Казахстан, обяви предсрочни президентски избори тази есен и реформа на институцията, според която президентският мандат ще бъде само един мандат, от седем години и без право на преизбиране, пише казахстанското издание на Vlast, предаде Дневник.

Той застана начело на страната през 2020 г., но фактически овладя властта след бурни протести с жертви през януари, за които има подозрения, че от бунт срещу нови цени на газа пропан-бутан са прераснали в кампания вътре в елита за смяна на влиянието и мрежата от хора на първия президент Нурсултан Назърбаев. В критичен момент дори бяха вкарани военни части (предимно руски) на Организацията на Договора за колективна отбрана.

"За успешното прилагане на фундаментални и всеобхватни реформи по пътя към създаването на справедлив Казахстан е необходим нов мандат на доверие на хората. За мен интересите на държавата са над всичко. Затова съм готов да съкратя мандата си и да отида на предсрочни президентски избори", казва сега Токаев.

Той допълва, че ще започнат да работят нови механизми за формиране на парламента и маслихати (регионалени парламенти) по партийни листи и едномандатни избирателни райони. Според президента това ще доведе до увеличаване на броя на политическите партии и засилване на конкуренцията.

Освен това Токаев обяви амнистия за участниците в януарските протести.

"Нуждаем се като от въздуха от национално единство. Както участвалите в стаката, така и служителите на органите на реда са наши граждани. Те се надяват не само, че съдът ще бъде справедлив, но и че обществото ще бъде снизходително", каза президентът.

Той отбеляза, че амнистията няма да засегне организаторите на безредиците, както и обвинените в държавна измяна и опит за насилствена смяна на властта.

В началото на януари в Казахстан избухнаха масови протести, които прераснаха в сериозни сблъсъци и искания за оставка на правителството, което я подаде. Президентът обяви извънредно положение в цялата страна и след това оглави Съвета за сигурност, който преди това беше председателстван от бившия президент Нурсултан Назарбаев.

След протестите в страната започнаха рокади на ръководни постове в държавни органи и големи компании.

Станете почитател на Класа