Путин пред ученици в Калининград: Нашата мисия е да се прекрати войната, която Киев води в Донбас

Путин пред ученици в Калининград: Нашата мисия е да се прекрати войната, която Киев води в Донбас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2022
  • Share:

По време на визитата си Владимир Путин нарече Украйна "антируски анклав", чието елиминиране е една от целите на започналата преди шест месеца война

 

 

лав Калининград, разположен между две страни членки на НАТО, на фона на напрежението между Москва и Запада заради войната в Украйна, предадоха Франс прес и БТА.

Путин започна визитата си като се срещна с ученици, за които днес е първият учебен ден. Той отговори на техни въпроси, свързани с икономиката, космоса и офанзивата на Москва в Украйна, стана ясно от кадри, които бяха излъчвани на живо по руската телевизия. Срещата се състоя в класна стая в Калининград.

 



"Нашата мисия и тази на войниците ни е да се прекрати войната, която Киев води в Донбас (Източна Украйна), да се предпазят хората и, разбира се, да се защити самата Русия", заяви той. Руският президент посочи също така, че жителите на Донбас, район в който живеят много рускоговорящи, "се смятат за част от културното и езиково пространство" на Русия, предаде Франс прес.

 



Пред децата Путин разкри, че не се смята за дисциплиниран човек. Той подчерта, че дисциплината е важна, но не е достатъчна. Според него, за да постигне човек целите си, той трябва да има вътрешна мотивация и широк мироглед. Говорейки отново за дисциплина, Путин даде пример с философа Имануел Кант, като разказа, че жителите на Калининград са си сверявали часовниците по него. Градът е носил името Кьонигсберг и за четири години е бил част от Руската империя в периода на Седемгодишната война през ХVIII век. Преименуването му от СССР на Калининград идва след края на Втората световна война.

 



Посещението на Владимир Путин идва на фона на сериозното напрежение около Калининград заради конфликта в Украйна. Ексклавът се намира се на брега на Балтийско море между Полша и Литва - страни членки на НАТО. В изпълнение на санкциите, наложени от Европейския съюз върху Русия заради нахлуването в Украйна, Литва спря през миналия месец транзита на някои стоки за Калининград. След протести и заплахи от страна на Москва ЕС поиска от Вилнюс да разреши преминаването през нейната територия на влакови доставки, с изключение на въоръжение.

 



В контекста на съществуващото напрежение, Москва обяви миналия месец, че ще разположи в Калининград хиперзвукови ракети от последно поколение.

По време на визитата си Владимир Путин нарече Украйна "антируски анклав", чието елиминиране е една от целите на започналата преди шест месеца война, предаде ДПА. "За това нашите хора се бият там", заяви той пред учениците от Калининград.

Анклавът по принцип представлява територия, обградена от всички страни от друга държава. Формулировката, която използва руският лидер, предполага претенции към цяла Украйна, за разлика от официалните твърдения на Кремъл досега, че се борят единствено за освобождението на Донецка и Луганска област от украинските националисти, отбелязва ДПА.

Путин освен това нарече "преврат" вълната от протести, принудили украинския проруски президент Виктор Янукович да се оттегли през 2014 г., предаде Ройтерс.

"Всеки мисли, че някакъв вид агресия идва от руската страна днес. Но никой не разбира, никой не знае, че след преврата през 2014 г. жителите на Донецк, голяма част от Луганск и Крим не искаха да признаят преврата. Една война започна срещу тях и беше водена в продължение на осем години", заяви Путин и повтори уверението, че е бил принуден да изпрати военни, за да защитават рускоговорящите в Източна Украйна.

Той още, че е бил шокиран да открие, че децата в Източна Украйна не са знаели, че тяхната страна е била част от СССР заедно с Русия. Путин подчерта важността на преподаване на одобрен от Кремъл учебен план в училищата в Русия и в окупираните от руснаците части на Украйна, добавя Ройтерс. Този учебен план до голяма степен не признава украинския суверенитет и историята на Украйна като независима държава от 1991 г., посочва Ройтерс.

 

 

Станете почитател на Класа