Полша иска от Германия 1,3 трилиона долара репарации за Втората световна война

Полша иска от Германия 1,3 трилиона долара репарации за Втората световна война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2022
  • Share:

Искането обяви лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински на церемония по представяне на загубите, понесени от Полша след нападението на нацистка Германия и немската окупация на страната в периода 1939-1945 г.

 

Полша оцени на щетите, нанесени на страната от нацистка Германия по време на Втората световна война, на $1,3 трлн. Това заяви лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински на церемония по представяне на загубите, понесени от Полша след нападението на нацистка Германия и немската окупация на страната в периода 1939-1945 г.

"Сумата на понесените от нас загуби е възможно най-консервативна. Тя може да бъде увеличена значително. Става въпрос за 6 трлн 200 млрд злоти (около $1,3 трлн). От германска гледна точка и с оглед на това, че такива компенсации се изплащат с десетилетия, това е поносима сума за немската икономика", коментира Качински.

Лидерът на "Право и справедливост" отбеляза, че предтавянето на доклада за репарациите е "решение за повдигането на този въпрос на международната арена и по-специално - в полско-германските отношения".

Според Качински целта на Полша е "да получи компенсации за всичко, което германското правителство и народ са сторили на страната му в периода 1939-1945 г".

"Това е нашата цел, което се вписва в концепцията за възстановяване на нормалното положение на нещата в нашата страна в посоко функционирането на полската държава", добави Качински и подчерта, че няколко десетки държави са получили компенсации от Германия, но Полша - не.

Варшава поставя не за първи път въпроса с изплащането на нови репарации от страна на Германия. През 2019 г. Полша поиска 850 милиарда долара.

Според Потсдамското споразумение от август 1945 година Полша получава исканите от нея репарации от дела на СССР, изплащан от източната част на Германия. През 1953 година Полша прекратява получаването на репарации. През 1991 година, в изпълнение на германско-полския договор за добросъседство Германия изплати еквивалента на 1,3 милиарда евро за нерешени компенсационни въпроси.

За Берлин с този договор въпросът за евентуални полски претенции е приключен.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа