Джъстин Трюдо ще „проследи“ твърдението за канадски шпионин

Джъстин Трюдо ще „проследи“ твърдението за канадски шпионин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.09.2022
  • Share:

Джъстин Трюдо обеща да „проследи" твърденията, че шпионин, работещ за канадското разузнаване, е трафикирал британски ученички в Сирия, където поне една се е омъжила за боец от „Ислямска държава".
Шамима Бегум е била вкарана нелегално в ръцете на Ислямска държава на 15-годишна възраст, а работата на контрабандистка на хора от Канадската служба за разузнаване за сигурност (CSIS) е била прикривана от полицията и британските служби за сигурност. Твърдението е направено в книгата „Тайната история на петте очи" от Ричард Кербадж, публикувана в четвъртък. Five Eyes е мрежата за споделяне на разузнавателна информация между Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.
Тогава британската полиция започнала международно издирване на трите ученички. Бегум, заедно със своите приятелки от училище Кадиза Султана, тогава на 16 години, и Амира Абасе, тогава на 15 години, били посрещнати на автогарата в Истанбул за по-нататъшното им пътуване до Сирия от мъж на име Мохамед ал-Рашед.
Рашед също бил информатор на канадското разузнаване, който разказал на полицията в Мет за връзката им с него през март 2015 г., няколко дни след като Бегум преминала границата, за да се присъедини към терористичната група. Но нито британските, нито канадските власти преди това са признали връзката.
Запитан за случая на пресконференция, Трюдо защити необходимостта „разузнавателните служби да бъдат гъвкави и креативни в своите подходи, в работата си да пазят Канада и канадците в безопасност в един много опасен свят".
В същото време, той добави „CSIS трябва да спазва канадските закони и строги правила на поведение. Очакваме тези правила да се спазват. Знам, че има въпроси относно определени инциденти или операции от миналото и ние гарантираме, че ще ги проследим. Ще продължим да гарантираме, че се извършва правилен надзор и ако е необходимо, ще разгледаме по-нататъшни стъпки", каза Трюдо.
Британското гражданство на Бегум беше отнето през 2019 г., след като тогавашният министър на вътрешните работи Саджид Джавид реши, че тя се е присъединила към ИД, защото е останала на територията на групировката и представлява опасност за британската общественост.
Адвокатът на семейството й, Тасниме Акунджи, твърди, че Бегум е била трафикирана извън страната. Предположението, че активен агент от западното разузнаване може да е бил замесен, включително и организирането на автобусни билети за нея, ще поднови дебата за отнемането на британското й гражданство. Върховният съд потвърди това решение и Бегум, която сега е на 23 години, живее в лагер за задържане в Северна Сирия, след като е родила три деца, всичките от които са починали.
Правителството на Обединеното кралство отказа да коментира разкритията на CSIS, позовавайки се на политиката си по „оперативно разузнаване или въпроси на сигурността".

Станете почитател на Класа