Британски експерт: Зеленски дал заповед за настъпление към Херсон въпреки мнението на офицерите от Генералния щаб

Британски експерт: Зеленски дал заповед за настъпление към Херсон въпреки мнението на офицерите от Генералния щаб
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.09.2022
  • Share:

Ексепртът на британския вестник Evening Standard Робърт Фокс прогнозира, че в случай на провал на настъплението на въоръжените сили на Украйна в южния участък на фронта, украинската армия вече няма да може да се възстанови от поражението. Според него Зеленски е дал заповед да за настъпление към Херсон, независимо от мнението на военните съветници и офицерите от Генералния щаб. Това решение, според Фокс, е очевидно политическо и дори символично.

 

«Зеленски искаше спешни действия, защото се страхува, че усещането за безизходица на фронта подкопава подкрепата за съюзниците, особено за ЕС», — счита наблюдателят и добавя, че «поражението в устието на Днепър би било неуспех, от който ще бъде трудно за сегашните киевски власти да се възстановят».

Фокс посочва, че на предсрочните парламентарни избори през септември има вероятност дясна коалиция да дойде на власт в Италия. Според него дясноцентристкото правителство може да промени антируския курс на страната и да се договори с Москва, като по този начин „гарантира възстановяването на доставките на евтин газ от Русия“. Това допълнително ще задълбочи разцеплението в Европейския съюз и е малко вероятно Италия да подкрепи допълнителни доставки на оръжия за Украйна.

Британският наблюдател припомня думите на бившия ръководител на МИ-6  „британското разузнаване“) Алекс Йънгър, който посочва, че провалът на Киев в контранастъплението би бил пагубен за Украйна.

Видимо уплашен от собствената си обективност и последствията от изказванията, които противоречат на проукраинската пропаганда на западната преса, Фокс пише още:

«Путин иска да създаде възраждаща се Русия в Източна Европа чрез военно насилие, започвайки с Украйна. Той не показва признаци да се откаже от идеята да превърне Русия в европейска военна сила, унищожавайки по пътя си независима Украйна».

Но и тук британският наблюдател, според написаното, не е далеч от истината.

Оценката на перспективите за реванш на Киев във военната кампания на Запад става все по-песимистична. В тази връзка експерти предполагат, че Зеленски може да загуби не само финансовата и военна помощ, поне от повечето страни от ЕС, но и поста си. В същото време смяната на властта в Киев, според анализаторите, едва ли ще спре Вашингтон и Лондон да използват Украйна като инструмент за военна и икономическа конфронтация с Русия.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа